ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΑΡΝΙΑΚΟΣ ΤΑΣΟΣ

08 Ιουλίου 2024 09:50

Έρχονται ζέστες... μεγάλης διάρκειας, μετά το “φθινοπωρινό διάλειμμα”!

Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, αναλύει την πρόγνωση καιρού για την νέα εβδομάδα και εξηγεί που και γιατί οι θερμοκρασίες θα είναι συνεχόμενα, σε υψηλά επίπεδα, για πολλές ημέρες.

-

Με βάση την αξιολόγηση των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων, μια πολυήμερη θερμή μεταφορά από την Αφρική, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο, θα δημιουργήσουν συνθήκες μεγάλης ζέστης κατά τόπους, κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά.

Βεβαίως, θα μου πείτε ότι ο Ιούλιος ήταν και είναι ο πιο ζεστός μήνας του έτους. Όμως, η διάρκεια της προσεχούς ζεστής περιόδου, θα είναι μεγάλη και συνεχής, καθώς δεν φαίνεται έστω και κάποιο μικρό διάλειμμα δροσιάς μέχρι και τις 20-21 Ιουλίου, δηλαδή το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα.

Έτσι, αρχής γενομένης από αυτήν την Δευτέρα 8 Ιουλίου και μέχρι σχεδόν την Πέμπτη, 11 του μηνός, στα ηπειρωτικά πεδινά τμήματα μακριά από την θάλασσα και κυρίως στα δυτικά και νότια (ενδεικτικά: Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία) η θερμοκρασία θα φτάσει στους 39 - 40 βαθμούς Κελσίου.

Προς το τέλος της εβδομάδας όμως, μέχρι και τις 20-21 Ιουλίου, περίοδο για την οποία υπάρχουν κάποια αξιόπιστα προγνωστικά στοιχεία, ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμα λίγο παραπάνω.

Βεβαίως, στα ανατολικά ηπειρωτικά παράκτια τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, του Αιγίου και των νησιών, όπου οι βοριάδες θα φτάνουν σε ένταση τα 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, κάτοικοι και επισκέπτες θα απολαμβάνουν θερμοκρασίες κατά 2-3 βαθμούς χαμηλότερες, στους 35 - 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

Άλλο ένα δυσμενές στοιχείο είναι ότι από την προσεχή Πέμπτη και μετά, αύξηση θα παρουσιάζουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, που σημειώνονται κυρίως από τα μεσάνυχτα έως την ανατολή του ήλιου, καθώς τοπικά θα πλησιάζουν τους 27-29 βαθμούς Κελσίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάνοντας την ζωή ακόμα πιο δύσκολη σε όσους αναγκαστικά παραμένουν ακόμη σε αυτά.

Το ευχάριστο στοιχείο που άφησα για το τέλος είναι ότι παρ’ όλη την πολυήμερη μεγάλη ζέστη, που πραγματικά εξαντλεί και καταπονεί, ειδικά τα άτομα μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας, συνθήκες εκτεταμένου καύσωνα, σαν αυτόν που ζήσαμε στο τέλος Ιουνίου, με διαρκή 40αρια και βάλε δεν φαίνεται, προς το παρόν, να υπάρχουν.

Όπως δεν διαφαίνεται να επαναλαμβάνονται και οι ισχυρές βροχές και μπόρες της περασμένης εβδομάδας, με τους εμπρηστικούς για τα δάση μας κεραυνούς και τα καταστροφικά για τη γεωργία μας χαλάζια… Ευτυχώς!

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)