Γενικά

26 Ιουλίου 2016 06:51

“Ζωντανός” ο πύρινος εφιάλτης στην Χίο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα μαστιχοχώρια της Χίου. Σε ύφεση η φωτιά με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Πλήρης καταστροφή τεράστιων εκτάσεων καλλιεργειών.

“Ζωντανός” ο πύρινος εφιάλτης στην Χίο
-

Ολική καταστροφή έχουν υποστεί το 90% των καλλιεργειών μαστίχας, από την πυρκαγιά που καίει το νησί της Χίου από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί, στο οποίο σήμερα θα μεταβεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Αποστόλου.

Νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι της Χίου, που ξημέρωσαν υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων της μεγάλης πυρκαγιάς, που από τα ξημερώματα της Δευτέρας καίει την νότια πλευρά του νησιού.

Έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι εστίες βρίσκονταν σε ύφεση, εξαιτίας όμως του ότι ήταν διάσπαρτες και του γεγονότος ότι ο αέρας δεν είχε κοπάσει, οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς.

Χίος - φωτιά - πυρκαγιά

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, σημείο το οποίο είχε καεί και το 2012, στη μεγάλη φωτιά. Πρόκειται για περιοχή με μαστιχοκαλλιέργειες. Ό,τι είχε βγει ή φυτευτεί έκτοτε, έχει πλέον καταστραφεί.

Ανασύνταξη δυνάμεων

Πυροσβέστες, στρατιωτικοί, άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές, ξαγρύπνησαν γύρω από τα πύρινα μέτωπα, ο μερικός έλεγχος της φωτιάς ωστόσο, έδωσε την ευκαιρία για ανασύνταξη των δυνάμεών τους.

Χίος - φωτιά - πυρκαγιά

Χίος - φωτιά - πυρκαγιά

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία οργανώθηκε ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων, στη διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στη δοκιμαζόμενη περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.

Στο αεροδρόμιο Όμηρος του νησιού διανυκτέρευσαν τα δύο Canadair και τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, ώστε να κερδίσουν χρόνο και με το πρώτο πρωινό φως να ριχτούν και πάλι στη μάχη με τις φλόγες. Επιπλέον οχήματα της Πυροσβεστικής έφτασαν με το πλοίο της γραμμής στο νησί.

Φωτογραφίες: politischios.gr

 Χίος - φωτιά - πυρκαγιά

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)