Πολιτική

Χθες 23:09

Απόστολος Τζιτζικώστας: Νέος Επίτροπος αλλά “παλιός γνώριμος” των Βρυξελλών

Ποιες θα είναι οι κρίσιμες αρμοδιότητές του στην Κομισιόν. Τι δήλωσαν για την τοποθέτησή του η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάηεν, ο πρωθυπουργός αλλά και ο ίδιος.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Νέος Επίτροπος αλλά “παλιός γνώριμος” των Βρυξελλών
-

Το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, το οποίο ενισχύθηκε και με τον Τουρισμό, αναλαμβάνει για την επόμενη 5ετία, ο νέος Έλληνας Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας. Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει, ότι το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο, υπογραμμίζει την γεωπολιτική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας στην Ευρωπαική Ένωση.

Το χαρτοφυλάκιο του Απόστολου Τζιτζικώστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους κλάδους

  • Μεταφορές
  • Διασυνδεσιμότητα
  • Ναυτιλία και
  • Τουρισμός,

δηλαδή τομείς ζωηρού ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι αθροίζουν περί το 40% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξελέγη το 2019 και το 2023 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστά άνω του 60%, ενώ το Νοέμβριο του 2015 ήλθε τρίτος στην κούρσα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με το διόλου ευκαταφρόνητο 20,3%.

Γνώριμος στους κύκλους των Βρυξελλών, ο νέος Έλληνας Επίτροπος πλέον είναι από το 2017 πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες οι ακροάσεις των νέων Επιτρόπων από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε: «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού. Είναι ο υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ανθρώπων. Είναι απαραίτητοι τομείς για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και για τη μετάβαση για τη σύνδεση των ανθρώπων και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών», την στιγμή που ανακοίνωσε το όνομα του κ. Τζιτζικώστα ως νέου Επιτρόπου.

Λίγα λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου: «Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρας-πύλης, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικού άκρου της Μεσογείου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά: «Ενδεικτικό της σημασίας της τοποθέτησης του κ. Τζιτζικώστα, είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 ο φορέας του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου θα χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών.

«Αφού ήταν επιτυχημένος ως περιφερειάρχης, θα είναι επιτυχημένος και στο εξωτερικό. Είναι ένα άτομο πολύ αξιόλογο και πιστεύω ότι θα κάνει πολύ καλό έργο», δήλωσαν στον ΑΝΤ1 ανώνυμοι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι γνώρισαν από κοντά τα τεκταινόμενα της διοίκησής του.

Για ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη έκανε λόγο ο ίδιος νέος Έλληνας Επίτροπος: «Οι μεταφορές είναι η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης, έχοντας γεωστρατηγική σημασία για κρίσιμους κλάδους, όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η δικτύωση και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, τη μετακίνηση και τη διασύνδεση πολιτών και περιοχών».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταναστευτικό - Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Η κρυψώνα του κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών (βίντεο)

ΕΟΠΥΥ - Παράνομες συνταγογραφήσεις: Οι νέοι διάλογοι, ο τρόπος δράσης και ο “βασικός παίκτης” (βίντεο)

Παρίσι: Εκρήξεις σε πολυώροφο κτήριο

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)