Γενικά

29 Οκτωβρίου 2015 16:19

Το Βραβείο Ζαχάροφ στον blogger που τιμωρήθηκε με 1000 βουρδουλιές (βίντεο)

Μετά την ανακοίνωση για την απονομή του βραβείου, ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να δώσει χάρη στον ακτιβιστή μπλόγκερ.

Το Βραβείο Ζαχάροφ στον blogger που τιμωρήθηκε με 1000 βουρδουλιές (βίντεο)
-



Στον μπλόγκερ ακτιβιστή από τη Σαουδική Αραβία, τον Ράιφ Μπαντάουι (Raif Badawi, απονεμήθηκε σήμερα το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την απόφαση για την απονομή του βραβείου ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Ράιφ Μπαντάουι έχει κατηγορηθεί για αποστασία για την ακτιβιστική δράση του και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 μαστιγιές και μεγάλο χρηματικό ποσό. Η ιστοσελίδα του, που ονομαζόταν «Ελεύθερο δίκτυο Φιλελευθέρων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας», θεωρήθηκε ως προσβολή για το Ισλάμ.

Σαουδική Αραβία - μπλόγκερ - Ράιφ Μπαντάουι - βραβείο Ζαχάροφ
Αμέσως μετά την ανακοίνωση ενώπιον της Ολομέλειας, ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να δώσει χάρη στον Ράιφ Μπαντάουι. «Είναι θαρραλέος και υποδειγματικός άνδρας, που αντιμετωπίζει μια από τις πιο ειδεχθής ποινές που επιβάλλονται στη χώρα αυτή και αντικειμενικά μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς ως ωμά βασανιστήρια. Καλώ το βασιλιά να απονείμει χάρη στον Ράιφ και να του επιτρέψει να έλθει να παραλάβει το βραβείο του. Στην περίπτωση του κ. Μπαντάουι, τα θεμελιώδη δικαιώματα όχι απλώς δεν τηρούνται αλλά παραβιάζονται κατάφορα», ανέφερε ο κ. Σουλτς.

«Γι' αυτό καλώ τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας σήμερα, να του απονείμει χάρη, να τον αφήσει ελεύθερο να επιστρέψει στη σύζυγό του και να έλθει τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο του», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σαουδική Αραβία - μπλόγκερ - Ράιφ Μπαντάουι - βραβείο Ζαχάροφ
Οι δύο άλλοι υποψήφιοι που είχαν επιλεγεί για το Βραβείο ήταν η Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας «Mesa de la Unidad Democratica», που δημιουργήθηκε το 2008 και ένωσε την αντιπολίτευση έναντι του κόμματος του Ούγκο Τσάβες για τους πολιτικούς κρατούμενους και ο Μπορίς Νέμτσιφ (Boris Nemtsov), Ρώσος επιστήμονας και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας που δολοφονήθηκε το Φεβρουάριο του 2015 στη Μόσχα.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)