Γενικά

31 Μαρτίου 2015 23:43

Ο κουμπάρος την κουμπάρα… δεν μπορεί να την παντρευτεί

Είστε κουμπάροι; Δεν μπορείτε να παντρευτείτε… γιατί η Εκκλησία θεωρεί ότι μεταξύ κουμπάρων υπάρχει πνευματική συγγένεια.

-

Η Εκκλησία είπε όχι στην τέλεση θρησκευτικού γάμου σε ένα ζευγάρι από τη Ρόδο, επειδή ήταν ήδη κουμπάροι. Ο γαμπρός είχε βαφτίσει το παιδί της νύφης, γεγονός που τους καθιστά πνευματικούς συγγενείς δευτέρου βαθμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», η υπόθεση αυτή απασχόλησε και την Ιερά Σύνοδο, η οποία κατόπιν γνωμοδοτήσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί των δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, αποφάσισε στις αρχές Μαρτίου ότι «κωλύεται ο γάμος μεταξύ του ζευγαριού εκ Ρόδου, ένεκεν πνευματικής συγγένειας δευτέρου βαθμού, ήτοι γάμου μεταξύ αναδόχου και μητρός αναδεκτού».

Πάντως, η περίπτωση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, καθώς η σχετική διάταξη προβλέπεται για όλα τα ζευγάρια που τυγχάνει να είναι και κουμπάροι: «Κωλύεται ο γάμος μεταξύ του (της) αναδόχου (νονού) και του (της) βαπτισθέντος ή των γονέων του και τανάπαλιν. Πνευματικοί αδελφοί δε λογίζονται, εκείνοι, οι οποίοι έχουν κοινό ανάδοχο και επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικού γάμου στις περιπτώσεις αυτές».

Σημειώνεται, ότι δεν είναι λίγοι οι ιερείς που θεωρούν αναχρονιστική της αντίληψη αυτή στην περίπτωση, πάντα, που δεν υπάρχει συγγένεια εξ αίματος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)