Πολιτική

Σήμερα 14:57

Γαλάζια Πατρίδα στα τουρκικά σχολικά βιβλία: Η προπαγάνδα, η κατήχηση και οι... "υποχωρήσεις"

Τι αναφέρουν τα σχολικά βιβλία της 9ης τάξης του τουρκικού σχολείου για το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Τι δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης΄απαντώντας σε ερώτηση της Βουλής.

Γαλάζια Πατρίδα στα τουρκικά σχολικά βιβλία: Η προπαγάνδα, η κατήχηση και οι... "υποχωρήσεις"
-

“Το είπε και το έκανε” η Τουρκία. Στα βιβλία γεωγραφίας της 9ης τάξης είναι όλη η θεωρία της Γαλάζιας και της Ουράνιας Πατρίδας. Έχουμε μάλιστα και αποσπάσματα από το βιβλίο. Πρόκειται για ένα δισέλιδο έγχρωμο με φωτογραφία από το γεωτρύπανο και ένα χάρτη, ο οποίος ωστόσο δεν είναι ο γνωστός χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας στον οποίο έχουν καθοριστεί τα όριά της προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το βιβλίο, «Όλοι οι υδάτινοι πόροι οι οποίοι με βάση το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας έχουν δηλωθεί ως περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μαζί με τις λίμνες και τα ποτάμια, κ.λπ. ονομάζονται Γαλάζια Πατρίδα». Πιο κάτω αναφέρει ότι: «Η Τουρκία έχει τη Μαύρη Θάλασσα στα βόρεια, τη Μεσόγειο στο νότο και το Αιγαίο Πέλαγος στα δυτικά. Η Θάλασσα του Μαρμαρά εντός των συνόρων της χώρας είναι εσωτερική θάλασσα. Η πραγματική έκταση της Τουρκίας είναι 780.043 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επιπλέον, η θαλάσσια κυριαρχία της Τουρκίας είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας που είναι το τμήμα της θαλάσσιας πατρίδας εντός των ορίων του Missak i Milli (Εθνικού Συμφώνου)».

Προκαλεί ωστόσο ερωτηματικά τα παραδείγματα που καλούνται τα παιδιά να δώσουν με βάση το βιβλίο: «Δώστε παραδείγματα του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις άδικες απαιτήσεις που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη στη Βουλή

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση είπε: «Το θέμα του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” είναι ένα θέμα το οποίο έρχεται στο προσκήνιο διαρκώς από το 1990 στην Τουρκία. Ακόμη και στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας δεν αναφέρεται το Αιγαίο ως Θάλασσα των Νήσων, η δε έκταση της “Γαλάζιας πατρίδας” δεν φαίνεται να αναφέρεται καν στο Αιγαίο».

Ειδήσεις σήμερα:

Ερυθρά Θάλασσα - “Sounion”: Επιχείρηση διάσωσης από ελληνικό πλοίο

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης, ο “εμφύλιος διαρκείας” και η νέα διάσπαση στον ορίζοντα

Τουρκία: Η “Γαλάζια Πατρίδα” επίσημα στα σχολικά βιβλία (εικόνες) 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)