Πολιτική

Σήμερα 10:03 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 15:12

Τουρκία: Η “Γαλάζια Πατρίδα” επίσημα στα σχολικά βιβλία (εικόνες)

Ποιος ορισμός δίνεται στο όνομα αυτό, το οποίο κωδικοποιεί το επεκτατικό δόγμα της Τουρκίας. Ποιες περιοχές ορίζουν ως περιοχζές "ευθύνης της Τουρκίας".

Τουρκία: Η “Γαλάζια Πατρίδα” επίσημα στα σχολικά βιβλία (εικόνες)
-

Η «Γαλάζια Πατρίδα» μετά τις μεγαλόστομες ομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν και των συνεργατών του, έκανε τώρα την επίσημη εμφάνισή της και στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας. Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει η Άγκυρα, σε βιβλίο το οποίο παραδίδεται το φετινό σχολικό έτος σε Τούρκους μαθητές εμφανίζεται η θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας (“Mavi Vatan” στα τουρκικά).

Βιβλίο - Γαλάζια Πατρίδα

Η Γαλάζια Πατρίδα (ή “Ουράνια Πατρίδα”, ως δεύτερη ονομασία) όπως αναφέρει το βιβλίο περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και σύμφωνα με τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, αποτελούν περιοχές ευθύνης της».

Στα τουρκικά σχολικά βιβλία λοιπόν, τα οποία διαβάζουν μαθητές 9ης τάξης (14 ετών) δίνεται η εξής άσκηση: «Να δοθούν παραδείγματα του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις άδικες διεκδικήσεις οι οποίες αγνοούν τα νόμιμα και γεωγραφικά συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα».

Βιβλίο - Γαλάζια Πατρίδα

Η θάλασσα η οποία, σύμφωνα με την θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, «τελεί υπό την ευθύνη της Τουρκίας», αναφέρεται ως «Αιγαίο Πέλαγος», παρότι το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει να γράφεται ως «Θάλασσα των Νήσων». Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μαθητές θα δουν στο σχολικό βιβλίο ότι “υπάρχει” Γαλάζια Πατρίδα. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε σχετική αναφορά.

Υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση, ωστόσο, στη σύνθεση του χάρτη ο οποίος παρουσιάζεται στους μαθητές. Δεν εμφανίζεται το Αιγαίο Πέλαγος κομμένο στη μέση. Ο τίτλος «Γαλάζια Πατρίδα» τοποθετείται στον χάρτη πάνω από την Τουρκία και όχι πάνω από ελληνικά ύδατα, όπως φαινόταν πίσω από την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν.

Βιβλίο - Γαλάζια Πατρίδα


Ειδήσεις σημερα

Πάτρα - Επίθεση σε αστυνομικούς: Βίντεο από την συμπλοκή (βίντεο)

Ερωτόκριτος: Αντιμέτωπος με διαρρήκτες ήρθε ο σχεδιαστής μόδας

Μέση Ανατολή - ΟΗΕ: Ψηφίζει για την κατοχή της Γάζας την επόμενη εβδομάδα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)