Κόσμος

Σήμερα 20:02

Reuters: H Τουρκία ενδιαφέρεται για ενεργειακές έρευνες ανοικτά της Λιβύης

Τι λέει το δημοσίευμα. Ιδιαίτερα θετικές δηλώσεις από τον αρμόδιο Τούρκο πρόεδρο Ενέργειας σχετικά με το ενδεχόμενο νέων ερευνών ανοικτά της αφρικανικής χώρας.

Reuters: H Τουρκία ενδιαφέρεται για ενεργειακές έρευνες ανοικτά της Λιβύης
-

«Η Λιβύη, μας πρότεινε να συνεργαστούμε με τα σεισμικά σκάφη μας στα ανοικτά. Ειλικρινά, είμαστε θετικοί σε αυτό. Έτσι μπορούμε να βρεθούμε στις λιβυκές υπεράκτιες περιοχές για να πραγματοποιήσουμε σεισμικές έρευνες», δήλωσε την Τετάρτη 11.09 στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Το 2020, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, εναντίον των δυνάμεων του ανατολικού διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ. Αργότερα το ίδιο έτος συμφώνησε με την Τρίπολη μια συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση, η οποία αμφισβητήθηκε από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Το 2022, η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν επίσης μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξερεύνηση ενέργειας, στην οποία και πάλι αντιτίθενται η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

Ο Μπαϊρακτάρ στις δηλώσεις του προσέθεσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται και για άλλα έργα στη Λιβύη και ότι χρειάζεται το «κατάλληλο έργο και τον κατάλληλο εταίρο». Η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφωνίες σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και οι σχέσεις βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς οι εντάσεις έχουν μειωθεί.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Αιγύπτου, με την οποία η Τουρκία έχει αρχίσει πρόσφατα να αποκαθιστά τους δεσμούς της μετά από μια δεκαετία εχθρότητας. Οι δύο χώρες εργάζονταν πάνω σε ένα σχέδιο σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου από το Κάιρο, στο οποίο συμμετείχαν τουρκικά πλοία πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης (FSRU), είπε. Τόνισε επίσης ότι η Άγκυρα είχε ως στόχο να στείλει το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis στη Σομαλία μέχρι τον Οκτώβριο, για να πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ των χωρών.

Ειδήσεις σήμερα:

Παράσυρση - Θεσσαλονίκη: Δίωξη για κακούργημα στον οδηγό που “είχε πιεί ένα τσίπουρο”

Τουρκικό ΥΕΘΑ: Η συνεργασία ΗΠΑ - Κύπρου υπονομεύει τους Τουρκοκύπριους

Λύτρας: Η αποφυλάκιση, η νέα “συγγνώμη” και οι όροι

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)