Διπλωματία

26 Αυγούστου 2015 22:25 Τελευταία ενημέρωση : -

ΥΠΕΞ για κατεδάφιση ναού στη Χειμάρρα: Οι Αλβανοί λειτουργούν όπως οι τζιχαντιστές

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» διαμηνύει η Αθήνα προς την κυβέρνηση  Ράμα που ισοπεδωσε τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας καταστρέφοντας και τις ιερές εικόνες

ΥΠΕΞ για κατεδάφιση ναού στη Χειμάρρα: Οι Αλβανοί λειτουργούν όπως οι τζιχαντιστές
-


Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην αδιανόητη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα να κατεδαφίσει, μέσα στη νύχτα, τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας παραλλήλισε την καταστροφή του ιερού ναού και των εικόνων από τους Αλβανούς με τις φρικιαστικές ενέργειες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Κούτρας, υπαινισσόμενος αλλαγή στάσης της Αθήνας έναντι των Τιράνων. «Για τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη Διεθνή Κοινότητα θα ενημερωθείτε άμεσα. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΔΡΥΜΑΔΕΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΔΡΥΜΑΔΕΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΔΡΥΜΑΔΕΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΔΡΥΜΑΔΕΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

Κουμουτσάκος: Μείζον ζήτημα η κατεδάφιση του Ναού

«Μείζον ζήτημα» χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος την «καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και διακαιωμάτων» διαμηνύοντας, ταυτοχρόνως, ότι  «ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Και ο νοών νοείτω».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

«Χθες, είχαμε τις προσβλητικά αμετροεπείς δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Ράμα, ο οποίος χαρακτήρισε ως “οικοδόμημα που μοιάζει με γκαράζ” το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας.

Σήμερα, ξημερώματα, στις 4:00 το πρωί, επήλθε το αναπόδραστο αποτέλεσμα αυτών των σκόπιμα προκλητικών δηλώσεων.

Κατεδαφίστηκε το παρεκκλήσιο και στα ερείπια θάφτηκαν τα ιερά του σκεύη.

Η καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι μείζον ζήτημα.

Δεν είναι διμερές Ελληνο-αλβανικό. Είναι πολύ ευρύτερο. Αφορά στις σχέσεις Αλβανίας – Ευρώπης.

Ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Και ο νοών νοείτω».

Χρυσοβελώνη: Θρασύτατη πρόκληση των αλβανικών αρχών 

«Η ενέργεια των αλβανικών αρχών να κατεδαφίσουν το ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της γειτονικής χώρας, συνιστά ευθεία και θρασύτατη πρόκληση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας καθώς και επίδειξη αδιαλλαξίας» τονίζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. .  

«Πολύ περισσότερο μάλιστα», προσθέτει η κα Χρυσοβελώνη, «όταν προηγήθηκαν οι υβριστικές και άκρως προσβλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Ράμα με τις οποίες είχε προδικάσει την τύχη του ναού χαρακτηρίζοντάς τον ως “οικοδόμημα που μοιάζει με γκαράζ”». 

«Δυστυχώς η αλβανική κυβέρνηση του κ. Ράμα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται και - ακόμη χειρότερα - να παραγνωρίζει τις συνέπειες τέτοιων προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο»., καταλήγει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)