Ευρωπαϊκή Ενωση

31 Ιανουαρίου 2015 17:30

Σουλτς: «Ανεύθυνη» η διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα

Κριτική σε μία πιθανή διακοπή της συνεργασίας της Ελλάδας με την τρόικα ασκεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα.

-



«Εάν η ελληνική κυβέρνηση πράγματι δεν θέλει πλέον να συνεργαστεί με τους δανειστές πάνω στη βάση που ίσχυε ως τώρα, τότε το θεωρώ ανεύθυνο», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, απόσπασμα της οποίας προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας.

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος ενημέρωσε χθες την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για τις επαφές του στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ότι η συνεργασία με την τρόικα ούτως ή άλλως εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου, και προσθέτει ότι «για νέες μορφές πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και αυτό γίνεται μόνο μέσω της συναίνεσης και όχι μέσω της πρόκλησης».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάσσεται κατά της σύγκλησης μίας διεθνούς διάσκεψης χρέους, σημειώνοντας πως για κάτι τέτοιο «μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της». «Πρέπει να φέρουν εις πέρας τα συμφωνηθέντα βήματα, πριν μιλήσουμε για νέα», υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση, δε, αναφορικά με την εντύπωση που αποκόμισε από τις επαφές του με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ο κ. Σουλτς δηλώνει: «Έφυγα από την Αθήνα με το αίσθημα ότι μπορεί  - και πρέπει - κανείς να μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση και ότι μπορείς να την κινήσεις προς συμβιβασμούς, αλλά ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για αυτό. Η κατάσταση είναι εύθραυστη, αλλά όχι χωρίς πιθανότητες».

Όπως λέει, οι μονομερείς ανακοινώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα και εκφράζει την ελπίδα ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει κατ' αρχήν τάξη στην κυβέρνησή του».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)