Έρευνες

22 Ιουλίου 2024 16:30 Τελευταία ενημέρωση : 22 Ιουλίου 2024 20:43

Οι ελληνικές “προεκτάσεις” του δικτύου χρηματοδότησης των Χούθι

Ο Χάρης Καρανίκας γράφει για τα “χτυπήματα” σε ελληνικών συμφερόντων πλοία και αποκαλύπτει πρόσωπα και καταστάσεις για την “ελληνική εμπλοκή” με τους Χούθι, παρά τις κυρώσεις.

Οι ελληνικές “προεκτάσεις” του δικτύου χρηματοδότησης των Χούθι
-

Του Χάρη Καρανίκα

Από τα τέλη Απριλίου 2024, οι Χούθι της Υεμένης, η τρομοκρατική -όπως έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ- ομάδα που πρόσκειται στο Ιράν, φαίνεται ότι βάζουν στο στόχαστρό τους πλοία ελληνικών συμφερόντων περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Το πλέον πρόφατο πλήγμα, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ, στις 15 Ιουλίου, καταφέρθηκε εναντίον του υπό ελληνικής διαχείρισης δεξαμενόπλοιου «Chios Lion», που μετέφερε πετρέλαιο, με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, ένα πλεούμενο drone, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, επίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, είχε δεχθεί χτύπημα το ελληνόκτητο «Transworld Navigator», με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως είχε ανακοινώσει στις 23 Ιουνίου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχί Σαρία.

Έντεκα ημέρες πριν, στις 12 Ιουνίου, οι Χούθι είχαν αναλάβει την ευθύνη για μία επίθεση με πυραύλους και χρήση μη επανδρωμένου σκάφους εναντίον άλλου ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου, του «Tutor», το οποίο τελικά βυθίστηκε.

Ερυθρά Θάλασσα - Χούθι - πλοίο - Υεμένη

«Η πρόσκρουση του [μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας] προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και ζημιές στο μηχανοστάσιο», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) σε δήλωση σχετικά με την επίθεση, η οποία καταγράφηκε ως η πρώτη κατά την οποία χρησιμοποιούσαν σκάφος drone.

Προηγούμενο χτύπημα, στα τέλη Μαϊου: το «Laax», συμφερόντων εταιρείας με γραφεία στον Πειραιά και σημαία Νήσων Μάρσαλ, δέχθηκε επίθεση με τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους και ενός άλλου τύπου βλήματος, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές και ένας ναυτικός να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Άλλο χτύπημα, μία εβδομάδα πριν από αυτή στο Laax, με πύραυλο εναντίον του επίσης ελληνόκτητου «Yanis», με σημαία Μάλτας. Ο εκπρόσωπος των Χούθι στην ανακοίνωσή του στις 23 Μαΐου, ανέφερε ως λόγο για την επίθεση ό,τι η εταιρεία του «Yanis» είχε πλοία που επισκέφθηκαν το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα. Στην λίστα περιλαμβάνεται ακόμα ένα φορτηγό, το «Cyclades», το οποίο δέχθηκε έντονη επίθεση με πυραύλους τον Απρίλιο, παρόμοια με εκείνη που εξαπολύθηκε εναντίον του «Laax».

Ερυθρά Θάλασσα - Χούθι - πλοίο - Υεμένη

«Οποιαδήποτε ναυτιλιακή εταιρεία με πλοία που προσήλθαν πρόσφατα σε ισραηλινά λιμάνια, είναι πλέον ένας πιθανός στόχος για τους Χούθι και οι μελλοντικές επιθέσεις ενδέχεται να μην πραγματοποιούνται απαραίτητα μόνο στην Ερυθρά Θάλασσα ή στον Κόλπο του Άντεν», ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή του το Ινστιτούτο της Ουάσιγνκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής (WINEP), ένα φιλοϊσραλινό αμερικανικό think tank, που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται οι επιθέσεις. Ο λόγος για τον οποίον καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα είναι ότι οι Χούθι χειρίζονται μια σειρά πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ των 120 και των 1000+ χιλιομέτρων και μεγέθη κεφαλής που κυμαίνονται από 150 έως 200 κιλά.

«Ως εκ τούτου, όταν εκτοξευθεί από εσωτερικές περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι, με αξιόλογες πληροφορίες στόχευσης, ένας επιχειρησιακός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς των Χούθι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την εμπορική ναυτιλία κατά μήκος μιας περιοχής μήκους περίπου 800 χιλιομέτρων», ανέφερε στην ανάλυσή του το Ινστιτούτο, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μνεία σε πλοία που συνδέονται με ελληνικά συμφερόντα και έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ.

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 και την επιβολή του θεοκρατικού καθεστώτος, το Ιράν έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών του σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι Φρουροί της Επανάστασης και η Δύναμη Quds, η ελίτ των ιρακινών δυνάμεων, έχουν παράσχει όπλα, εκπαίδευση και οικονομική υποστήριξη σε ομάδες που εντοπίζονταν και εντοπίζονται σε τουλάχιστον πέντε χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Υεμένη.

Από το 1995 έως το 2023, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 11 τέτοιες ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν -στους στρατιωτικούς διοικητές των Χούθι επιβλήθηκαν αρχικά το 2014, ενώ το Ιανουάριο του 2021 ολόκληρη η ομάδα εντάχθηκε στη αμερικανική λίστα των “ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων”- επρόκειτο για μία από τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησης Τραμπ. Έναν μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν με απόφασή της απένταξε τους Χούθι από την συγκεκριμένη λίστα, ως αναγνώριση της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη. «Ακούσαμε προειδοποιήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, ανθρωπιστικές ομάδες και δικομματικά μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ άλλων, ότι ο χαρακτηρισμός (ως τρομοκρατική οργάνωση) θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην πρόσβαση των πολιτών της Υεμένης σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και καύσιμα. Οι ανακλήσεις αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι σχετικές πολιτικές των ΗΠΑ δεν εμποδίζουν τη βοήθεια σε όσους ήδη υποφέρουν από αυτό που έχει ονομαστεί “η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο”», ανέφερε τότε σε σχετική ανακοίνωση ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ερυθρά Θάλασσα - Χούθι - πλοίο - Υεμένη

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, στα μέσα Ιανουαρίου 2024, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον επαναχαρακτηρισμό των Χούθι ως «τρομοκρατική ομάδα». Ο λόγος ήταν οι άνευ προηγουμένου κλιμάκωση, από το Νοέμβριο του 2023, των επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων, αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή. «Αυτές οι επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας, έθεσαν σε κίνδυνο τους ναυτικούς, διατάραξαν την ελεύθερη ροή του εμπορίου και παρεμπόδισαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας. Αυτός ο χαρακτηρισμός επιδιώκει να προωθήσει τη λογοδοσία για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της ομάδας. Εάν οι Χούθι σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεκτιμήσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό», επεσήμανε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στις 17 Ιανουαρίου 2024.

Κατά την περίοδο 2021 - 2024, ενώ οι Χούθι δεν ήταν χαρακτηρισμένοι ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, υπήρξαν αμερικανικές κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που εμπλέκονταν στην χρηματοδότηση της ομάδας. Πώς συνέβη αυτό; Ο «βασικός πυλώνας» μέσω του οποίου κυκλοφορούσαν οι ροές χρήματος προς τους Χούθι, σχετιζόταν σύμφωνα με τους Αμερικανούς και με τους Φρουρούς της Επανάστασης, και έτσι τον ενέταξαν σε λίστα κυρώσεων για τις σχέσεις του με το Ιράν, ενώ ήταν γνωστό επί της ουσίας ότι λειτουργούσε για τους Χούθι.

Το όνομα αυτού: Σαϊντ αλ Τζαμάλ. Η ημερομηνία που ελήφθησαν κυρώσεις εναντίον του ήταν η 10η Ιουνίου 2021. Όπως αναφερόταν τότε στη σχετική ανακοίνωση, «το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) χαρακτηρίζει τα μέλη ενός δικτύου λαθρεμπορίου που βοηθά στη χρηματοδότηση της Δύναμης Qods των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC-QF) και των Χούθι στην Υεμένη. Με επικεφαλής τον χρηματοδότη των Χούθι που εδρεύει στο Ιράν, Σαϊντ αλ Τζαμάλ, αυτό το δίκτυο δημιουργεί έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση εμπορευμάτων, όπως το ιρανικό πετρέλαιο, ένα σημαντικό μέρος του οποίου στη συνέχεια κατευθύνεται, μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου μεσαζόντων και ανταλλαγών σε πολλές χώρες, στους Χούθι, στην Υεμένη». Έτσι, όσοι συνεργάζονταν με τον «βασικό πυλώνα» αλ Τζαμάλ υπέρ των Χούθι, εντάχθηκαν και αυτοί σε λίστα κυρώσεων και ας μην ήταν χαρακτηρισμένη η ομάδα της Υεμένης ως τρομοκρατική οργάνωση.

Πέρα από πέντε στρατιωτικούς διοικητές των Χούθι, στους οποίους οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις κατά τη διετία 2014-2015, το διάστημα 2021-2024 ενέταξαν σε λίστες κυρώσεων ακόμα 19 άτομα, εταιρείες και οργανισμούς, επί της ουσίας για την υποστήριξη των Χούθι. Ανάμεσά τους εντοπίζονται τρεις -δύο πρόσωπα και μία εταιρεία- με ελληνικές προεκτάσεις. Ένα από τα πρόσωπα μάλιστα είχε περιουσία και έδρα στην καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, που πλήττεται σήμερα από τους Χούθι, τον Πειραιά. Πρόκειται για άτομο συριακής καταγωγής, το οποίο διέμενε και διοικούσε τις επιχειρήσεις του επί χρόνια στην οδό Σαχτούρη και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στο λιμάνι. Ο εν λόγω Σύρος που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, εντάχθηκε σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ το 2021, για την παροχή οικονομικής και υλικής υποστήριξης στον Σαϊντ αλ Τζαμάλ.

Ερυθρά Θάλασσα - Χούθι - πλοίο - Υεμένη

Στα τέλη Μαϊου 2024, ο Σύρος επιχειρηματίας καταδικάστηκε από βρετανικό δικαστήριο σε 18μηνη φυλάκιση για περιφρόνηση του δικαστηρίου, έπειτα από αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του εταιρεία, στα πλαίσια διαμάχης για την ιδιοκτησία δύο πλοίων. Όπως έκριναν οι βρετανικές δικαστικές Αρχές, είχε πει ψέματα για την περιουσιακή του κατάσταση ενώ είχε υποβάλει και ψευδείς δηλώσεις και πλαστά έγγραφα. Από δικαστικά έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του ant1news.gr, φαίνεται ότι ο Σύρος είχε σχετικά μεγάλη ακίνητη περιουσία στον Πειραιά - συγκεκριμένα γινόταν λόγος για “πολλά ακίνητα” σε διεύθυνση της οδού Χαριλάου Τρικούπη, όπως είχαν ανακαλύψει οι διάδικοί του, κατόπιν αναζητήσεων στο ελληνικό κτηματολόγιο. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι «δεν έχω κανένα ωφέλιμο συμφέρον σε κανένα από τα ελληνικά ακίνητα, τα οποία διατηρώ όλα για λογαριασμό τρίτων», ενώ η εταιρεία με την οποία είχε τη διαμάχη για τα δύο πλοία αντέκρουε τα επιχειρήματά του, λέγοντας ότι βάσει προηγούμενων δηλώσεών του, αλλά και αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει, είναι όντως ο πραγματικός ιδιοκτήτης των ακινήτων. Συγκεκριμένα, στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι «έκανε αποδεδειγμένα ψευδείς ισχυρισμούς ότι δεν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ακινήτων στη Σουηδία και στην Ελλάδα».

Επιπλέον, ενώ με απόφαση δικαστηρίου υποχρεούνταν να δηλώσει και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς με καταθέσεις άνω των 5.000 ευρώ, προφανώς ξέχασε έναν που περιείχε αρκετά παραπάνω, σε μία από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Ο Σύρος επιχειρηματίας υπέβαλε ακόμη και πλαστά έγγραφα, που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τις ελληνικές Αρχές, τα οποία έδειχναν ότι είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα πριν από την επίδοση κλήσης του βρετανικού δικαστηρίου, ώστε να παραστεί στην δίκη - κάτι που συνέβαλε ιδιαίτερα στην καταδίκη του σε φυλάκιση 18 μηνών για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, προσκόμισε ψευδή βεβαίωση, στην οποία αναφερόταν: «Βεβαιώνεται ότι ο αλλοδαπός, Σύρος ΧΧΧ (όνομα) ΧΧΧΧ (επώνυμο) του ΧΧΧ , γεννηθείς ΧΧΧ στη Συρία, κάτοχος αριθμού διαβατηρίου υπ’ αριθμ. ΧΧΧ, εκδοθέν από τις Συριακές Αρχές, αναχώρησε μέσω αεροπλάνου από την Ελλάδα στις 03-07-2022 και από τότε δεν έχει καταγραφεί είσοδός του στη χώρα μας. Το παρόν πιστοποιητικό εκδίδεται για οποιαδήποτε νόμιμη χρήση».

Ερυθρά Θάλασσα - Χούθι - πλοίο - Υεμένη

Τα στοιχεία των εναγόντων δείχνουν ότι έγιναν έρευνες μέσω της Interpol και πως οι ελληνικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι η υποτιθέμενη βεβαίωση ήταν κατασκευασμένη: «τα συνημμένα πιστοποιητικά είναι πλαστά», φέρεται να δήλωσαν οι ελληνικές Αρχές για το έγγραφο που είχε προσκομιστεί από την πλευρά του Σύρου επιχειρηματία. Μάλιστα, από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι ο κατηγορούμενος είχε και ελληνικό διαβατήριο, του οποίου είχε βεβαιώσει γνήσιο αντίγραφο δύο ημέρες μετά την υποτιθέμενη έξοδό του από τη χώρα χωρίς επιστροφή!

Ακόμη ένα πρόσωπο που βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών για τη χρηματοδότηση των Χούθι, είναι ένας Έλληνας υπήκοος με μόνιμο τόπο διαμονής τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δικαστικές περιπέτειες του Σύρου επιχειρηματία στην Μεγάλη Βρετανία τον Φεβρουάριο 2022, οι ΗΠΑ ενέταξαν τον Έλληνα και την εταιρεία του με αντικείμενο το εμπόριο πετρελαίου σε λίστα κυρώσεων, επειδή και αυτός συνεργαζόταν με τον αλ-Τζαμάλ. Συγκεκριμένα, μέσω της εταιρείας του αγόρασε ιρανικό πετρέλαιο, με τη βοήθεια μεσάζοντα, στον οποίον επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις, και τα χρήματα από αυτή την αγοραπωλησία φέρεται να κατέληξαν στους Χούθι. Μάλιστα, στον Έλληνα και στην εταιρεία του έχουν καταλογιστεί πλαστά έγγραφα αποστολής για την διευκόλυνση και πώληση πετρελαίου αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Από έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Times», φαίνεται ότι ο Έλληνας κατάφερε να πωλήσει ακίνητο της ιδιοκτησίας του στο Ντουμπάι, εισπράττοντας πάνω από 800.000 ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες αφότου του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ!


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Εθνική Οδός: Νεκρός σε σύγκρουση φορτηγών

Europa League - Παναθηναϊκός: Ο αντίπαλός του στον Γ' προκριματικό γύρο

Ουγγαρία: Κακοποίηση παιδιού σε κατασκήνωση (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)