Κόσμος

25 Ιουνίου 2024 18:19

Ανδριανούπολη: Μαύρο στεφάνι στο Ελληνικό Προξενείο για τη λεγόμενη “Σφαγή της Τσαμουριάς” (εικόνες)

Προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις από εθνικιστικές οργανώσεις της Τουρκίας που κατηγορούν την Ελλάδα για καταπίεση μειονοτήτων και απειλούν για επανάληψη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ανδριανούπολη: Μαύρο στεφάνι στο Ελληνικό Προξενείο για τη λεγόμενη “Σφαγή της Τσαμουριάς” (εικόνες)
-

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στην Τουρκία

Μαύρο στεφάνι μπροστά από το Ελληνικό Προξενείο της Αδριανούπολης στην Τουρκία, κατέθεσαν τα μέλη της “Ομοσπονδίας των Τούρκων των Βαλκανίων” επικαλούμενοι την 80ή επέτειο από την λεγόμενη “σφαγή” των μουσουλμάνων Αλβανών από την Τσαμουριά.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο IHA, τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης τα οποία συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ελληνικό Προξενείο της Αδριανούπολης κρατώντας τουρκικές, σημαίες κατέθεσαν ένα μαύρο στεφάνι με την επιγραφή “Δεν έχουμε ξεχάσει τη σφαγή στην Τσαμουριά”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Zurfettin Hac?oglu, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Δραστηριοτήτων της “Βαλκανικής Συνομοσπονδίας των Τούρκων της Ρωμυλίας”, εξέφρασε την επιθυμία να ακουστεί η φωνή τους και να μην ξαναζήσουν αυτά τα δεινά στο μέλλον. Υποστήριξε ότι αυτή η δραστηριότητα δεν έγινε ποτέ για να σπείρουν σπόρους έχθρας και μίσους, αλλά ότι γίνεται για να μην ξεχαστεί το παρελθόν, και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Στη συνέχεια, ο Sabri Mutlu, πρόεδρος της “Συνομοσπονδίας των Τούρκων της Βαλκανικής Ρωμυλίας”, διάβασε τη δήλωση τύπου εκ μέρους της ομάδας. Ο Mutlu είπε πως δεν ξέχασαν, πως δεν θα επιτρέψουν να ξεχαστεί η “σφαγή στην Τσαμουριά” και πως αυτή η “σφαγή” έχει μείνει στην ιστορία ως μαύρη κηλίδα.

Κατηγορίες εναντίον Ελλάδας

Ο Μουτλού ισχυρίστηκε πως στα ελληνικά εδάφη, που η ιστορία τους είναι γεμάτη από μαύρους λεκέδες, έχουν γίνει πολλές “σφαγές” και προσέθεσε: “Τα πιο εμφανή παραδείγματα αυτών είναι οι σφαγές στην Πελοπόννησο, στην Τριπολιτσά, στο Ναυαρίνο και στη Τσαμουριά. Οι Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι λένε ότι αγωνίζονται για τη δημοκρατία, στην πραγματικότητα έχουν κάνει τις μειονότητες της χώρας τους να βιώνουν μια πλήρη αγριότητα. Ο λόγος για τον οποίο συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα είναι για να τιμήσουμε τη μνήμη χιλιάδων αθώων Αλβανών μουσουλμάνων οι οποίοι σφαγιάστηκαν από την Ελλάδα το 1944-1945 στην περιοχή της Τσαμουριάς στη βορειοδυτική Ελλάδα. Δεν κατάφεραν να κάνουν να ξεχαστεί ούτε αυτή η σφαγή, και δεν πρόκειται να ξεχαστεί”.

Ο Μουτλού ισχυρίστηκε πως “διαχρονικά η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει, είτε να σφαγιάζει με όπλα, είτε να υποτάσσει με ψυχολογικές πιέσεις, κάθε κοινότητα την οποία θεωρεί ως επικίνδυνη για την ίδια, με παιχνίδια του ποδαριού”, και υπενθύμισε ότι “τα εδάφη τα οποία θεωρούνται ως κοιτίδα της δημοκρατίας, στην πραγματικότητα είναι τα εδάφη που μετατράπηκαν σε μια λίμνη αίματος από τις σφαγές”.

Ανδριανούπολη - Τσαμουριά

Προειδοποιούμε από εδώ την ελληνική κυβέρνηση!

Ο Μουτλού συνέχισε τις δηλώσεις του λέγοντας: “Προειδοποιούμε την ελληνική κυβέρνηση: Αν θέλετε να πιστέψουμε στην ύπαρξη της δημοκρατίας στη χώρα σας, περιμένουμε να συμμορφωθείτε με την Συνθήκη της Λωζάνης και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. Μην εμπιστεύεστε τις δυνάμεις τις έχετε από πίσω σας, οι οποίες προκάλεσαν την ήττα που υποστήκατε στην Ανατολία το 1920-1922. Θα μείνετε στη μέση! Ούτε να νομίζετε ότι ο τουρκικός λαός που ζει στη Δυτική Θράκη είναι μόνος του. Μην παίζετε με τα νεύρα του τουρκικού λαού, όπου κι αν βρίσκεται. Όσο εσείς είστε φιλικοί απέναντί μας, εμείς θα είμαστε φίλοι σας. Και σας συμβουλεύουμε να μην γίνετε ποτέ εχθροί μας”.

Πηγή εικόνων: iha.com.tr

Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία - Τσίπρας: Ζοφερές συνέπειες στα Βαλκάνια, αν αθετηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Meta - AI: Τα προσωπικά δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και η... θύελλα μετά τις νομικές “τρύπες” στα social media για την προστασία τους

“Thessaly Evros Pass”: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις, τα ποσά και οι δικαιούχοι

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)