Κόσμος

01 Ιουνίου 2024 10:13

Ουκρανία: τα αμερικανικά όπλα, τα πλήγματα στην Ρωσία και η “απάντηση” του Κρεμλίνου

Αυξάνεται η ένταση στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, με την άδεια πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και οι ΗΠΑ για χρήση όπλων τους, ώστε να υπάρξουν πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας. Η "πάσα" του Ζελένσκι για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ουκρανία: τα αμερικανικά όπλα, τα πλήγματα στην Ρωσία και η “απάντηση” του Κρεμλίνου
-

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά όμως κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

"Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής συγκέντρωσης και στις δύο πλευρές των συνόρων", σημειώνει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Σεργκίι Νικιφόροφ, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε γραπτό μήνυμά του σε μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το AFP.

Ουκρανία - αμερικανικά όπλα

Και η Γερμανία επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Κρεμλίνο: Υπάρχουν ήδη απόπειρες να πληγεί η Ρωσία με αμερικανικά όπλα

Το Κρεμλίνο σημείωσε σήμερα ότι ήδη γνωρίζει για προσπάθειες της Ουκρανίας να πλήξει στόχους στην ρωσική επικράτεια με όπλα που της παρείχαν οι ΗΠΑ.

Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε τη δήλωση αυτή αφού 4 Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη, στο Reuters ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να εξαπολύσει όπλα που του παρείχαν οι ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, οι οποίοι υποστηρίζουν τη ρωσική επίθεση κατά της πόλης του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

"Όχι, τίποτε δεν είναι γνωστό σε μας γι'αυτήν την συγκεκριμένη απόφαση", δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων όταν ρωτήθηκε σχετικά.

"Αυτό που γνωρίζουμε είναι εν γένει ότι υπάρχουν ήδη απόπειρες να πληγεί η ρωσική επικράτεια με όπλα που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αρκετό για μας και λέει πολλά για τον βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ εμπλέκονται στη σύγκρουση", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον ισχυρισμό του για τέτοιου είδους πλήγματα ούτε αναφέρθηκε σε στοιχεία για να τον στηρίξει.

Είπε ακόμη ότι μια φιλοπολεμική διάθεση ενθαρρύνεται στην Ευρώπη μέχρι το σημείο "προπολεμικής υστερίας".

Ιταλία: Τα όπλα μας πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση των νέων επιχειρηματιών της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη στήριξη από μέρους των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας τόνισε: «Κάθε χώρα έχει τους νόμους της, το Σύνταγμά της. Η εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματός μας, μας επιβάλλει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων που δίνουμε στην Ουκρανία. Πρέπει να χρησιμοποιούνται, υποχρεωτικά, για την άμυνας της Ουκρανίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να πλήττονται οι Ρώσοι στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επικράτεια μιας άλλης χώρας. Είναι η άποψή μου, την οποία συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, διότι μιλάμε για πράγματα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία μας».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ζελένσκι: Η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Συμμαχία, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

"Η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να είναι παραγωγική και η Ουκρανία θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να γίνει αναφορά στο θέμα της πρόσκλησης της Ουκρανίας (να ενταχθεί) στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι είναι ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δυτικά όπλα για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιόσια: Θρίλερ με καμένο πτώμα σε αυλή σπιτιού - Συνελήφθη ο γιός του νεκρού

Πήλιο: Απανθρακώθηκε σε αυτοκίνητο μαζί με το σκυλί της

Ιαλυσός: 3χρονη έπεσε από μπαλκόνι - Έκανε “βουτιά” 8,5 μέτρων

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)