Κόσμος

Σήμερα 11:52 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 15:11

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα

Ποιος αναμένεται να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών.

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα
-

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού που γίνεται στη χώρα τους τελευταίους 30 μήνες που μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

«Σας ζητώ να δεχθείτε την παραίτησή μου», έγραψε στην επιστολή του ο 43χρονος Κουλέμπα, που βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2020.

Ο Στέφαντσουκ ανήρτησε την επιστολή παραίτησης του Κουλέμπα στο Facebook.

Χθες, Τρίτη, πέντε υπουργοί της κυβέρνησης της Ουκρανίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ αποπέμφθηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον σχεδόν το ένα τρίτο των υπουργικών θώκων παραμένει κενό.

Ο Στέφαντσουκ επεσήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στο κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται να επικυρώσει τις παραιτήσεις.

Ήδη εδώ και κάποιες εβδομάδες κυκλοφορούσαν φήμες για την αποχώρηση του Κουλέμπα. Δεν δόθηκε επίσημη δικαιολογία για την απόφασή του, όμως υψηλόβαθμη πηγή από την ουκρανική προεδρία που μίλησε πρόσφατα στο AFP είχε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Κουλέμπα διαχειρίζεται το υπουργείο του.

Εξάλλου δήλωση του Κουλέμπα σχετικά με τις ιστορικές διαφορές μεταξύ του Κιέβου και της Βαρσοβίας είχε προκαλέσει τον Αύγουστο κύμα επικρίσεων στην Πολωνία, ένα ακόμη επεισόδιο έντασης με αυτόν τον σύμμαχο κλειδί της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τον Κουλέμπα αναμένεται να αντικαταστήσει ο υφυπουργός του Αντρίι Σίμπιχα, ο οποίος προηγουμένως ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι.

Ο διορισμός του Σίμπιχα ως υφυπουργού Εξωτερικών είχε θεωρηθεί τον Απρίλιο προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να ελέγξει καλύτερα αυτό το υπουργείο κλειδί.

Πηγές από την ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωσαν ότι η επιρροή του Κουλέμπα, ο οποίος έγινε σε ηλικία 38 ετών ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ήταν ήδη περιορισμένη και υπό τον έλεγχο του ισχυρού προσωπάρχη του Ζελένσκι, του Αντρίι Γερμάκ.

Λιγότερο γνωστός στο κοινό και λιγότερο προβεβλημένος από τα μέσα ενημέρωσης, ο 49χρονος Σίμπιχα θεωρείται σημαντικός παράγοντας της ουκρανικής διπλωματίας. Από το 2016 ως το 2021 ήταν πρεσβευτής της χώρας στην Τουρκία.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Κουλέμπα είχε γίνει ένα οικείο πρόσωπο στη Δύση και αλλού στον κόσμο, ταξιδεύοντας συνεχώς με στόχο να πείσει τις διάφορες κυβερνήσεις να προσφέρουν στο Κίεβο τα στρατιωτικά μέσα που έχει ανάγκη για να αντισταθεί στον ρωσικό στρατό.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο γιος έδερνε τη μάνα, ο πατέρας πήγε να τους χωρίσει… και σωριάστηκε νεκρός

Πήλιο: Δασεργάτες “κεραυνοβολήθηκαν” από ρεύμα που χτύπησε τον γερανό τους

Ηράκλειο: 4χρονη έφυγε από το σπίτι της... χωρίς να το καταλάβει κανείς!

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)