Γενικά

19 Μαρτίου 2019 19:00

“Τροχάδην” για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Τι δήλωσαν Φεντερίκα Μογκερίνι και Ζόραν Ζάεφ μετά το 15ο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

“Τροχάδην” για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
-

Της Μαρίας Αρώνη

«Κοινός μας στόχος είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία φέτος τον Ιούνιο», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του 15ου Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα θα ξεκινήσουν εφόσον υπάρξει και η απαραίτητη πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ότι η Επιτροπή θα δημοσιεύσει το Μάιο την έκθεσή της για την πρόοδο και τη μεταρρυθμιστική πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, και στη βάση της έκθεσης αυτής θα ληφθεί η απόφαση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 Η Φ. Μογκερίνι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα “επιτεύγματα” της κυβέρνησης Ζάεφ, κυρίως σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των σχέσεων της Βόρειας Μακεδονίας με τις γειτονικές χώρες. Υπογράμμισε, ακόμα μια φορά την “ιστορική” σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επετεύχθη χάρη στην ηγεσία του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του, φέτος τον Ιούνιο, είναι “ρεαλιστική”, λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Φέτος σημειώσαμε ορατή πρόοδο σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της χώρας μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ η ένταξη είναι σχεδόν βέβαιη. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε μια θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2019, για να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ”.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την, τότε, πΓΔΜ , τον Ιούνιο του 2019.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)