Πολιτική

Σήμερα 17:41

ΚΥΣΕΑ: Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για το Κυπριακό, την Βόρεια Μακεδονία και την υπόθεση Φρέντη Μπελέρη.

ΚΥΣΕΑ: Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου
-

Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, για την εικόνα των μεταναστευτικών ροών καθώς και για τη διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκε και βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα η έγκριση για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, τα F-35Τέλος, έγινε παρουσίαση των βασικών προτεραιοτήτων της νεοσυσταθείσας Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας από τον Διοικητή της, Μιχάλη Μπλέτσα.

Διπλωματικές πηγές για Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Μπελέρη και Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίλυση του Κυπριακού για την ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα.

Για τα ελληνοτουρκικά και τον πολιτικό διάλογο οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν συζητήθηκαν ούτε πρόκειται να συζητηθούν θέματα εθνικής κυριαρχίας και πως δεν έχει υπάρξει προετοιμασία, προεργασία για θέματα οριοθέτησης.

Όσον αφορά στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, όπως τονίζουν οι πηγές, “αναδεικνύουμε το ζήτημα. Εκκρεμεί απόφαση σε αίτηση του για μείωση ποινής στα 2/3. Αυτόματα καθίσταται ελεύθερος αν γίνει αποδεκτό αυτό”.
Ακόμη αναφέρουν “να τηρείται αυστηρα και με προσήλωση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο κράτος δικαίου δε χωρούν εκπτώσεις. Όταν ξεκινήσει η συζήτηση για την Αλβανία τα θέματα που προέκυψαν με τον Μπελέρη θα τεθούν υπό αξιολόγηση”. Επιπλέον τονίστηκε το ζήτημα των ελεύθερων εκλογών, να υπάρχει ισχυρός εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας, εμεις θα συνεχιζουμε να την υποστηρίζουμε

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναθεωρείται, δεν αλλοιώνεται και δεν αλλάζει. Επίσης, τονίζεται ότι τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία θα κυρωθούν από την ελληνική πλευρά, όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων από την άλλη πλευρά.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μπάιντεν, ο βασιλιάς Ληρ και ο “Bidenworld”

Euroleague 2024-25: Το πρόγραμμα ανά αγωνιστική

Απόπειρα δολοφονίας: Σύλληψη 16χρονης για τραυματισμό 19χρονης

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)