ΗΠΑ - Καναδάς

02 Μαρτίου 2018 20:32

Με αντίμετρα απειλεί η ΕΕ τις ΗΠΑ εάν επιβάλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

«Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί», διαμηνύει ο Τραμπ. Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το ΔΝΤ.

Με αντίμετρα απειλεί η ΕΕ τις ΗΠΑ εάν επιβάλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Η Κομισιόν έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει “σθεναρά” στην πρόταση του Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Προειδοποίησε επίσης ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και θα εξετάσει την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης - τελευταία φορά είχαν επιβληθεί το 2002 - για να αποτρέψει τη μεταφορά αυτών των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες, εάν επιβληθούν τελικώς δασμοί από τις ΗΠΑ.

Ένα άλλο αντίμετρο, που εξετάζεται, θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ώστε να “εξισορροπηθεί” το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

AP - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΧΑΛΥΒΑΣ

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 έφτασαν τα 5,3 δισεκ. ευρώ (6,53 δισεκ. δολάρια) και του αλουμινίου το 1,1 δισεκ. ευρώ. Για ορισμένες ποιότητες χάλυβα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πέρσι, σημείωσαν οι πηγές αυτές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να επιβληθούν μέτρα διασφάλισης σε αυτά τα προϊόντα. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτών των ποιοτήτων έφτασαν τα 2,8 δισεκ. ευρώ.

Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα. Ο κατάλογος των προϊόντων αυτών θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για να προχωρήσει το μέτρο.

AP - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΧΑΛΥΒΑΣ

Την ανησυχία του εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που αναμένεται να λάβει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να ζημιώσουν και την αμερικανική οικονομία. «Οι περιορισμοί στις εισαγωγές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τη φύση τους θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο χώρες εκτός των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία, περιλαμβανομένων των τομέων της μεταποίησης και των κατασκευών που είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες αλουμινίου και χάλυβα» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

«Ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργαστούν από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο για να περιορίσουν τα εμπόδια στον τομέα του εμπορίου και να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους χωρίς να προσφύγουν σε τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα», συμπλήρωσε.

«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)