Ευρώπη

22 Ιουνίου 2016 12:49

Σκληρή μάχη για Brexit και Bremain

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα. Υποστηρικτές του “In” και του “Out” παλεύουν να πείσουν τους αναποφάσιστους. Πότε θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα.

Σκληρή μάχη για Brexit και Bremain
-

Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τους Βρετανούς οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα παραμείνει η χώρα τους ή όχι στην ΕΕ.

Με ομιλίες, συνεντεύξεις και  φέιγ βολάν  οι υποστηρικτές του Brexit και του Bremain ρίχνουν σήμερα στη μάχη τις τελευταίες δυνάμεις τους για να πείσουν τον αναποφάσιστους που αγγίζουν το 17%.

Χθες βράδυ μνημεία της Βρετανίας φωταγωγήθηκαν με τα χρώματα της βρετανικής σημαίας και προβολές του μηνύματος "Ψηφίστε Παραμονή". 

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας που θα κρίνει το μέλλον της χώρας αλλά και την Ευρώπης , μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την πρόθεση ψήφου στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων της ιστοσελίδας WhatUKThinks.

O Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στον Guardian δηλώνει ότι αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του». Σε συνάντευξή του στους Financial Times λέει ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη»

Σε οικονομικό επίπεδο,  οι αγορές παραμένουν ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της προοπτικής του Brexit. Στάση αναμονής τηρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και η Wall Street.

Brexit

Στο δημοψήφισμα θα πάρουν μέρος 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν είναι "Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;". Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια.

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά αύριο από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή. Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο δύο ώρες αργότερα.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave". 

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του "Remain".

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)