Ευρώπη

16 Σεπτεμβρίου 2015 18:30

Όριο ταχύτητας 30χλμ επιβάλλει η Γκρενόμπλ

Το μέτρο θα εφαρμοστεί με γνώμονα την ασφάλεια και την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Όριο ταχύτητας 30χλμ επιβάλλει η Γκρενόμπλ
-



Την απόφαση να γενικεύσει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα σχεδόν στο σύνολο της περιφέρειάς της έλαβε η Γκρενόμπλ, τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2016, το όριο ταχύτητας θα είναι τα 30 χλμ/ώρα στο 80% των δρόμων της πόλης αυτής των 160.000 κατοίκων, ενώ σήμερα το όριο αυτό ισχύει στο 25% των δρόμων της.

«Θα φτιάξουμε μια πόλη στην οποία θα μπορεί κανείς να αναπνέει», δεσμεύτηκε ο οικολόγος δήμαρχος της Γκρενόμπλ, Ερίκ Πιόλ. «Ασφαλώς τα οχήματα δεν είναι τα μόνα υπεύθυνα για τη ρύπανση, όμως η μείωση της ταχύτητας κυκλοφορίας (...) είναι η αρχή μιας λύσης», πρόσθεσε.

Η Γκρενόμπλ βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων και είναι γνωστή για τη μολυσμένη ατμόσφαιρά της.

Το όριο των 30 χλμ/ώρα θα γενικευθεί και σε 42 άλλες από τις 49 κοινότητες που, μαζί με την Γκρενόμπλ, σχηματίζουν έναν οικιστικό ιστό με περισσότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η συλλογικότητα Grenobles Alpes Metropole.

Η Grenobles Alpes Metropole τονίζει πως με 30 χλμ/ώρα ο κίνδυνος να υπάρξουν νεκροί σε μια σύγκρουση είναι εννέα φορές μικρότερος απ' ό,τι σε μια σύγκρουση με 50 χλμ/ώρα. «Ένα όχημα σπάνια φθάνει τα 50 χλμ/ώρα μέσα στην πόλη. Στα λίγα σημεία που φθάνει την ταχύτητα αυτή, η κατανάλωση, ο θόρυβος και η ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνονται, ενώ το κέρδος στη μέση ταχύτητα και στο χρόνο της διαδρομής είναι πολύ μικρό», συμπληρώνει.

Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που μια περιοχή τέτοιου μεγέθους υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ίσχυε ως τώρα σε μερικές μικρότερες πόλεις.

Από πλευράς της, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, δεσμεύτηκε να γενικεύσει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα μέχρι το 2020.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)