Ευρώπη

23 Οκτωβρίου 2014 18:49

Το δράμα των προσφύγων στο Καλέ της Γαλλίας

Ζουν σε καταυλισμούς γύρω από το λιμάνι και ψάχνουν την ευκαιρία να περάσουν απέναντι στη Βρετανία.

-


Εκατοντάδες ππόσφυγες που κατάγονται, κυρίως, από το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες  στέκονται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι. 

Εκμεταλλεύονται τις χαμηλές ταχύτητες των φορτηγών και επιχειρούν να «τρυπώσουν» στα βαριά οχήματα. Άλλοι το κατορθώνουν, άλλοι όχι. Κάποιοι από τους «άτυχους» ελέγχουν εάν έκλεισε η πόρτα του φορτηγού για να διασφαλίσουν το ταξίδι των «τυχερών».

 

Καθημερινές εικόνες από το πορθμείο του Καλέ, όπου, μέρα με τη μέρα, αυξάνει ο αριθμός των απελπισμένων.  Τους τελευταίους 6 μήνες διπλασιάστηκε, σε 7 χιλιάδες, ο αριθμός των προσφύγων που συνελήφθησαν από τις γαλλικές Αρχές. 

Ο δήμος του Καλέ, εξάλλου, ισοπέδωσε εκατοντάδες καταυλισμούς επιχειρώντας να απομακρύνει από την περιοχή τους μετανάστες, παρότι η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι προέρχονται, κυρίως, από εμπόλεμες ζώνες και ως εκ τούτου δικαιούνται να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. 

Ελάχιστοι, πάντως, επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη Γαλλία, επικαλούμενοι ως βασικό λόγο ότι μέλη της οικογένειάς τους ζουν στη Βρετανία.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)