Ευρώπη

29 Μαΐου 2014 20:36

Στους δρόμους οι Γάλλοι, φώναξαν κατά της ακροδεξιάς

Με αντιφασιστικά συνθήματα και μηνύματα χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Γαλλία εναντίον της ακροδεξιάς.

-



Με συνθήματα, όπως Γαλλία, ξύπνα», «Όχι στο Μέτωπο του Μίσους» και «Κίνδυνος , το FN προ των πυλών», χιλιάδες νέοι βγήκαν την Πέμπτη στους δρόμους σε πολλές γαλλικές πόλεις για να διαδηλώσουν κατά της ακροδεξιάς, έπειτα από την ιστορική νίκη που πέτυχε στις ευρωεκλογές το ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν.

Στην πολυπληθέστερη διαδήλωση, στο Παρίσι (4.200 συμμετέχοντες κατά την αστυνομία, 8.000 κατά τους οργανωτές) συμμετείχαν κυρίως μαθητές και φοιτητές που φώναζαν τα «παραδοσιακά» συνθήματα εναντίον της άκρας δεξιάς: «Το F για τους Φασίστες, το N για τους Ναζί» (από τα αρχικά FN του Εθνικού Μετώπου) και «Πρώτη, δεύτερη, τρίτη γενιά: είμαστε όλοι παιδιά μεταναστών».

Πολλοί νέοι διαδήλωσαν επίσης στη Λιόν, την Τουλούζη, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά το κάλεσμα φοιτητικών και μαθητικών ενώσεων και των νεολαιών του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού κόμματος και των Οικολόγων.

Η κινητοποίηση, ωστόσο, ήταν σημαντικά μικρότερη από τις ογκώδεις διαδηλώσεις της 21ης Απριλίου 2002, όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της Μαρίν και ιδρυτής του κόμματος, πέρασε προς έκπληξη όλων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, για να ηττηθεί ωστόσο στη συνέχεια από τον Ζακ Σιράκ. Εκείνη την ημέρα ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, το FN πέτυχε μια ευρεία νίκη συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 25%, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου το 30% των νέων κάτω των 35 ετών που πήγαν να ψηφίσουν, επέλεξαν την ακροδεξιά.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)