Ευρώπη

30 Μαρτίου 2014 22:22

Προς βαριά εκλογική ήττα οδεύουν οι σοσιαλιστές στη Γαλλία

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστη βαριά ήττα στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα πρώτα αποτελέσματα.

-



Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ οδηγείται σε νέες βαριές απώλειες κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ γίνεται λόγος για μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς.

Πολλές πόλεις-σύμβολα για την αριστερά, πέρασαν ήδη στην κεντροδεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912. Παρόλα αυτά στο Παρίσι, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό κατάφερε να κερδίσει με ένα ποσοστό γύρω στο 54% και θα είναι η πρώτη γυναίκα-δήμαρχος για την πρωτεύουσα. Η υποψήφια του κεντροδεξιού UMP για το δήμο του Παρισιού έλαβε ποσοστό περίπου 45,5% των ψήφων.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, ενώ στην πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρη στη συμμαχία με τη δεξιά. Επιπλέον οι Οικολόγοι «απέσπασαν» τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.

Μικρή παρηγοριά για τους σοσιαλιστές δίνει η νίκη στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και στην πόλη της Αβινιόν, στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο στον πρώτο γύρο. Επίσης οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τελικά την πόλη Φρεζίς (Βαρ) ηττήθηκε, όμως, στις πόλεις Φορμπάκ όπου υποψήφιος ήταν ο Φλοριάν Φιλιπό νούμερο δύο του κόμματος, καθώς και στην Περπινιάν με υποψήφιο  τον Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφο της Μαρίν Λεπέν. Το FN επικράτησε σε «τουλάχιστον έξι πόλεις», και εξελέγησαν «ίσως 1.200 δημοτικοί σύμβουλοι», εκτίμησε η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν.

Μετά τη νίκη του στη Ντιζόν, ο γερουσιαστής Φρανσουά Ρεμπζαμέν, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη Γερουσία, αποδέχθηκε ότι «οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σκληρό και ιδιαίτερα βίαιο μήνυμα στην κυβέρνηση (...) λέγοντας δεν καταλαβαίνουμε τι κάνετε» και υποστήριξε ότι εκείνο που επείγει για τον Ολάντ είναι να μιλήσει στο γαλλικό λαό και αυτό πριν από τον οποιοδήποτε ανασχηματισμό αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο αρχηγός του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, επισήμανε ότι το κόμμα του απέσπασε «μεγάλη νίκη» στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, επικρατώντας σε πολλές πόλεις στις οποίες επικρατούσαν μέχρι πρότινος οι σοσιαλιστές.


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)