Γενικά

21 Ιουλίου 2016 19:32 Τελευταία ενημέρωση : -

“Απάτσι” και επίλεκτες μονάδες στα Δωδεκάνησα

Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις. Σε 24ωρη βάση κάνουν περιπολίες τα ελικόπτερα. Έντονη κινητικότητα κοντά στην Σύμη. Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

“Απάτσι” και επίλεκτες μονάδες στα Δωδεκάνησα
-

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχουν τεθεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε όλη την περιοχή της Δωδεκανήσου ενώ ενισχύθηκαν τα νησιά με επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», με Super Puma, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και με πλοία του Λιμενικού Σώματος.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή επίλεκτες μονάδες του Στρατού, του Ναυτικού και του Λιμενικού προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος αντιφρονούντων στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, την κατάσταση συντονίζουν από κοινού τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ημέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθούν τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας.

Μάλιστα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής απογειώθηκαν έξι «Απάτσι» και μεταστάθμευσαν στην Κω, Ρόδο και στη Λέρο. Τα ελικόπτερα αυτά περιπολούν σε 24ωρη βάση κατά μήκος τη γραμμή των Δωδεκανήσων.

σύσκεψη - ΥΠΕΞ - Αρχηγός - ΓΕΕΘΑ - Εξωτερικών - Κοτζιάς - Αποστολάκης

Ακόμη πηγές επιβεβαιώνουν ότι παρατηρείται μεγάλη αεροπορική δραστηριότητα εντός του τουρκικού εναέριου χώρου από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά F-16 προφανώς για τον εντοπισμό αντιφρονούντων.

Ωστόσο, ένα θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη χθες στη Σύμη και στη γύρω θαλάσσια περιοχή, με αφορμή αναφορές ότι Τούρκοι κομάντο προσπαθούσαν να περάσουν προς το ελληνικό νησί. Η επιφυλακή στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμανε χθες περί τις 11.00 το πρωί, όταν έγινε αντιληπτό ότι ομάδα με φουσκωτές λέμβους και θαλαμηγούς απέπλευσε από την τουρκική ακτή με προορισμό τη Σύμη.

Οι συγκεχυμένες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες που κατέφθασαν στην Αθήνα ανέφεραν το ενδεχόμενο προσπάθειας περίπου 20 Τούρκων κομάντο να περάσουν από την τουρκική ακτή στην Ντάτσα προς τη Σύμη. Στην Αθήνα δόθηκε βάση στην πληροφορία, καθώς στον σχεδιασμό των ελληνικών αρχών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσπάθειας διαπεραίωσης στην Ελλάδα πραξικοπηματιών ή προσώπων που θεωρούν ότι απειλούνται στην Τουρκία.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΑΠΑΤΣΙ

Ανώτατη στρατιωτική πηγή ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αιγαίο, ενώ στην Κω, τη Λέρο και τη Ρόδο έχουν μετασταθμεύσει δύο Απάτσι σε κάθε βάση, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στους ελέγχους με τις θερμικές κάμερες. Τα πλωτά μέσα συμπληρώνουν δύο κλιμάκια ταχείας επέμβασης με ελικόπτερα ΝΗ-90.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το βράδυ του πραξικοπήματος τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας δεν κατέγραψαν συνοδεία F16 στο Τουρκικό Προεδρικό Αεροσκάφος, ενώ καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τα τουρκικά F16 περιπολούσαν στον εθνικό εναέριο χώρο εστιάζοντας στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Εξάλλου, αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για την κατάσταση στο Αιγαίο.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)