Πολιτική

Σήμερα 09:37

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης, ο “εμφύλιος διαρκείας” και η νέα διάσπαση στον ορίζοντα

Η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη μετά την απόφαση της ΠΓ για οριστική έκπτωση από το αξίωμα του Προέδρου, η αναζήτηση υποψηφιότητας από τους “87” και οι εικόνες αποσύνθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης, ο “εμφύλιος διαρκείας” και η νέα διάσπαση στον ορίζοντα
-

Ακόμη μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πλέον ακόμη πιο καθαρά στον ορίζοντα, εν μέσω πρωτοφανών καταστάσεων στο κόμμα, με αλληλοκαρφώματα, αποδοκιμασίες στελεχών, αστυνομική προστασία στις συνεδριάσεις οργάνων, απειλές για προσφυγή στα δικαστήρια

Συμβάλλοντας ενεργά στο σκηνικό διάλυσης που παρουσιάζει η Κουμουνδούρου, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ηχηρή επανεμφάνιση τονίζοντας μέσω συνεργατών του ότι «η μάχη θα δοθεί εντός ΣΥΡΙΖΑ», πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Συνεργάτες του διέρρευσαν το περιεχόμενο συνομιλιών του με την Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, στις οποίες έθετε το ερώτημα «ποιος είναι Πρόεδρος. Διοικητικά και ποινικά ποιος έχει την ευθύνη για το κόμμα;»Η απάντηση για τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη δεν τον ικανοποίησε, αντιθέτως είπε πως δεν πρόκειται ο ίδιος να του δώσει πληρεξούσιο για υπογραφές που χρειάζονται και θέματα τα οποία ο ίδιος δεν θα γνωρίζει.

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης - Πολάκης - Παππας - Γεροβασίλη

Βλέποντας το κλίμα αμφισβήτησης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που κήρυξε έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη, η Ράνια Σβίγκου συγκάλεσε εκτάκτως την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει αποφάσεις.

Τα μέλη των «87» έφτασαν στην Κουμουνδούρου εν μέσω αποδοκιμασιών από 4-5 οπαδούς του Στέφανου Κασσελάκη και άκουσαν τον διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη που είχε μιλήσει νωρίτερα μαζί του να τους λέει πως του ζήτησε πίσω τα κλειδιά του γραφείου του στον 7ο όροφο, κάτι που διέψευδε η πλευρά του πρώην Προέδρου.

Όλγα Γεροβασίλη

Αλέκος Φλαμπουράρης

Κώστας Ζαχαριάδης

Οι «87» αντέδρασαν έντονα λέγοντας πως «απέτυχε το Καπιτώλιο αλά γκρέκα από τον Τραμπ των Βαλκανίων».

Εν μέσω όλων αυτών, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την πρώτη ανάρτηση του μετά τα γεγονότα στην Κεντρική Επιτροπή, αναφερόμενος σε προβοκάτσιες, ζητώντας ψυχραιμία από τους υποστηρικτές του και δηλώνοντας παρών, γράφοντας χαρακτηριστικά «Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ. Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ».

Μετά από δίωρη συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία με ψήφους 17-1 (μειοψήφησε μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη), αποφάσισε την οριστική έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος:

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος. Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Όμως, η Θεοδώρα Τζάκρη που μειοψήφησε, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη είναι αντικαταστατική, αναφέροντας πως «Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στη θέση του. Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους. Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα. Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στη θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το. Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στη θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεοκοπία».

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ - πρόταση μομφής - ψηφοφορία

Από την ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία απείχε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, που είχε στηρίξει στην προηγούμενη συνεδρίαση την πλευρά Κασσελάκη. Όπως διαμήνυσε «Απέχω από την τροφοδότηση της εσωστρέφειας. Απέχω από τη συμμετοχή μου στη δημιουργία πολεμικού κλίματος. Πιστεύω πως η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Οι «87» ψάχνουν τον υποψήφιο

Μετά από την διαφαινόμενη απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι «87» καλούνται να αποφασίσουν τον εκπρόσωπο τους που θα βρεθεί αντίπαλος του, με στόχο την ανάληψη της ηγεσίας και την «εξάλειψη» του έκπτωτου Προέδρου.

Η Όλγα Γεροβασίλη που ενώνει όλες τις φωνές στους «87» φαίνεται πως δεν είναι θετική σε υποψηφιότητα και ήδη ασκούνται πιέσεις, κατά πληροφορίες, ώστε ο Διονύσης Τεμπονέρας να είναι υποψήφιος, καθώς ως νέο πρόσωπο, με αριστερό προφίλ, θεωρείται ότι μπορεί να κερδίσει τον Στέφανο Κασσελάκη, προσμετρώντας στα θετικά σημεία το γεγονός ότι απέχει το τελευταίο διάστημα από τον εμφύλιο που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παυλος Πολάκης

Πολλοί πάντως θεωρούν "δεδομένη" και την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου για την θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ "σίγουρη" θεωρείται με βάση τα λεγόμενα του και η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ερυθρά Θάλασσα - “Sounion”: Επιχείρηση διάσωσης από ελληνικό πλοίο

Τουρκία: Η “Γαλάζια Πατρίδα” επίσημα στα σχολικά βιβλία (εικόνες)

Αλλαγές στα επιδόματα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)