Πολιτική

Χθες 17:27 Τελευταία ενημέρωση : Χθες 20:24

Φωτιές: Ο Κασσελάκης, το Μαξίμου, ο περιφερόμενος influencer και τα “παραμύθια με δράκους”

Αδιάκοπη μαίνεται η πολιτική σύγκρουση για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση να εκτοξεύουν πυρά εκατέρωθεν.

Φωτιές: Ο Κασσελάκης, το Μαξίμου, ο περιφερόμενος influencer και τα “παραμύθια με δράκους”
-

Του Γιάννη Τσακίρη, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Δεν λέει να σβήσει η φωτιά που άναψαν στην πολιτική αντιπαράθεση οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε ξανά στην κυβέρνηση, με το Μαξίμου να απαντά χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως περιφερόμενο influencer.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έβαλε στο επίκεντρο τους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία, αναφέροντας «Για την Πολιτική Προστασία και την Kλιματική Κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Πόσα έχουν απορροφηθεί; Το 1%. Έχουμε την κυβέρνηση του 1%! 1% αποτελεσματικότητα. Σε 5 χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην ιστορία της χώρας. Όμως ό,τι δεν έδωσε η κυβέρνηση για πυρασφάλεια, το έδωσε για προπαγάνδα. Ποια από τις δικαιολογίες του βίντεο προσβάλλει περισσότερο την αξιοπρέπειά μας;».


Την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε το βίντεο που ανήρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με το οποίο βάλλει κατά της κυβέρνησης για την πυροπροστασία και την εγκαλεί για προπαγάνδα, παραθέτοντας μεταξύ άλλων αποσπάσματα τηλεοπτικών ρεπορτάζ και κυβερνητικών δηλώσεων για τις πυρκαγιές.

«Ένα είναι σίγουρο, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι έναν περιφερόμενο influencer που φτάνει στο σημείο να στοχοποιεί επιστήμονες, δημοσιογράφους και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος λασπολογώντας τους ότι ‘τα παίρνουν’ επειδή δεν του αρέσουν αυτά που αναφέρουν. Σε αυτό τον κατήφορο χυδαιότητας θα τον αφήσουμε μόνο του» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως «για όλες τις αστήρικτες αιτιάσεις και τα χονδροειδή ψέματα του κ. Κασσελάκη έχουμε απαντήσει με αναλυτικά στοιχεία και συγκεκριμένες πράξεις».

«Κάθε χρόνο εστιάζουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώνουμε το σύστημα πολιτικής προστασίας και πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό άλλωστε έχουμε αυξήσει όσο ποτέ άλλοτε τον αριθμό των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ενώ η προσπάθειά μας συνεχίζεται βάσει ολοκληρωμένων πολιτικών για ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας» πρόσθεσαν.

Φωτιά - Αττική - πυρκαγιά - πυροσβέστες

Κικίλιας: Ο Κασσελάκης βλέπει παραμύθια με δράκους

Πυρά εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και ο Βασίλης Κικίλιας για όσα είπε σχετικά με τα πτητικά μέσα στην φωτιά στον Βαρνάβα, με την Κουμουνδούρου να απαντά σε υψηλούς τόνους.

«Ο κ. Κασσελάκης έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει να ενημερώνεται αρμοδίως και να ασκεί κριτική, αυτό είναι κομμάτι της δημοκρατίας μας. Όμως, το να πουλάει παραμύθια με δράκους, ότι τάχα πετούσαν τρία εναέρια πάνω από το Βαρνάβα την ώρα που ήταν στο ΕΣΚΕΔΙΚ, δεν είναι αποδεκτό. Του έδωσε η Πυροσβεστική εγγράφως όλα τα στοιχεία με τα εναέρια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του, απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαχείριση της φωτιάς στον Βαρνάβα.

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «είδαμε αυτές τις ημέρες ειδικούς ή μη, να σχολιάζουν για τις φωτιές και να δίνουν οδηγίες. Είναι άλλο πράγμα η τεκμηριωμένη κριτική και η ανάλυση των ειδικών και άλλο ο καθένας να φωνάζει στην ηγεσία της πυροσβεστικής "δεξιότερα Κουροπάτκιν". "Δεξιότερα Κουροπάτκιν" δεν υπάρχει προς τους αξιωματικούς και τα στελέχη που φέτος επιχειρησιακά αντιμετώπισαν επιτυχώς 3.500 πυρκαγιές».

Φωτιά - Αττική - πυρκαγιά - πυροσβέστες

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ άφησε τους πυροσβέστες χωρίς νερό

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια, αναφέρονται τα εξής:

«Eνώ όλοι θα περίμεναν να δώσει εξηγήσεις για το μέγεθος της καταστροφής που επέτρεψε να συμβεί στην Αττική, εκείνος απέδειξε γιατί η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει έχει λάβει επάξια τον τίτλο της «κυβέρνησης των αλαζόνων». Είναι συγκεκριμένα τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Κικίλιας αν θέλει να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο και επειδή έδειξε να… ειδικεύεται στα «παραμύθια», επαναλαμβάνουμε τα αιτήματα που έχουμε θέσει και στα οποία οφείλει να ανταποκριθεί.

  1. Ζητούμε από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ/ΠΣ) να δώσει τα τηλεματικά δεδομένα όλων των εναερίων μέσων που επιχείρησαν στην Αττική από την Κυριακή 11 Αυγούστου μέχρι και σήμερα.
  2. Ζητούμε αντίγραφο του Πληροφοριακού Συστήματος "Engage" σχετικά με τα εναέρια και επίγεια μέσα.
  3. Ζητούμε να μας χορηγηθεί αντίγραφο του Πρακτικού συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της 12ης Αυγούστου.

Επίσης να τον ενημερώσουμε πως το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων) δεν είναι ιδιωτικό χωράφι του υπουργού και τα στοιχεία του δεν είναι πληροφορίες προς εκλεκτική αξιοποίηση. Έχει υποχρέωση να ενημερώνει επίσημα, θεσμικά, άμεσα και πλήρως τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, από τον οποίο για κακή του τύχη δε θα γλιτώσει. Ας αφήσει λοιπόν τις απίθανες δικαιολογίες: «έφταιγαν οι άνεμοι, το μικροκλίμα στα φαράγγια, οι οικισμοί που βρίσκονται σε δασικές περιοχές» κι ας ανταποκριθεί έστω κι αργά στις απαιτήσεις του θεσμικού του ρόλου.

ΥΓ. Το να εξισώνει τον εαυτό του με τους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φωτιές, ενώ το υπουργείο τους αφήνει 16 ώρες χωρίς νερό, είναι τουλάχιστον χυδαίο! Έχει αποδείξει πως βρίσκεται απέναντι τους κι όχι δίπλα τους».

ΦΩΤΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ

Αντιδράσεις από την ήσσονα αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ ότι «Υπάρχει μια συλλογική αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί με επιτυχή τρόπο τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Δεν μπορεί να είναι μοιρολατρία ότι θα καίγονται σπίτια και περιουσίες λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας».

Το ΚΚΕ αναφέρει «Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός της, στην προσπάθεια τους να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για την πυρκαγιά στην Αττική που έφτασε μέσα στον οικιστικό ιστό, εξακολουθούν με φτηνές δικαιολογίες να μην απαντούν στο κρίσιμο ζήτημα, αυτό της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη! Αυτές τις εγκληματικές ευθύνες δεν μπορούν φυσικά να τις αναδείξουν πολιτικές δυνάμεις όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν αμφισβητούν την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, την πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής του λαού που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και είναι η βασική αιτία για το γεγονός ότι καμιά κυβέρνηση δεν κατάρτισε ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο».

Σε ανακοίνωση της, η Ελληνική Λύση αναφέρει «ΝΔ και ΣυΡιζΑ έστησαν για άλλη μια φορά είναι «κακόγουστο θέατρο» επάνω στα αποκαΐδια της πατρίδας. Η Ελληνική Λύση είναι η μόνη πολιτική δύναμη που από την πρώτη στιγμή κατέθεσε πρόταση νόμου και συγκεκριμένο πλέγμα ενεργειών ώστε να σταματήσουν οι «μπίζνες δισεκατομμυρίων» επάνω στις καμμένες εκτάσεις. Προτάσεις όπως η άμεση απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών στις αναδασωτέες εκτάσεις, κατεύθυνση πόρων του ταμείου ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων πηγών στην πρόληψη με έμφαση την ενίσχυση των κατοίκων στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές» για την δασοπροστασία και την εναρμόνιση με τους νέους κανόνες πυρασφάλειας κλπ. Εννοείται ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σιωπούν, διότι δεν εξυπηρετούν τον ελληνικό λαό, αλλά τους «ολιγάρχες» οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να θησαυρίζουν ακόμα και σε «εθνικές καταστροφές». Η Ελληνική Λύση προειδοποιεί όσους θεωρούν ότι μπορούν να πλουτίσουν «επενδύοντας» στα «αποκαΐδια», ότι θα χάσουν τα λεφτά τους και όχι μόνο».


Ειδήσεις σήμερα:

Ιωάννινα: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος που σκότωσε τη θεία του

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση με σφοδρές καταιγίδες και κεραυνούς

Σικελία: Φονικό ναυάγιο ιστιοφόρου με τουρίστες (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)