Πολιτική

23 Ιουλίου 2024 15:04

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μπελέρης: Εξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών

Ποιος ο ρόλος της Επιτροπής Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία εξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος ο Φρέντη Μπελέρης.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μπελέρης: Εξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών
-

Ο Φρέντης Μπελέρης εξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και οι 20 μόνιμες επιτροπές του Κοινοβουλίου, και οι τέσσερις υποεπιτροπές, πραγματοποιούν τις συστατικές τους συνεδριάσεις την Τρίτη για να εκλέξουν τους προέδρους και τους αντιπροέδρους τους.

Ένα προεδρείο επιτροπής (πρόεδρος και έως τέσσερις αντιπρόεδροι) εκλέγεται για θητεία δυόμισι ετών. Οι επιτροπές ασχολούνται με νομοθετικές προτάσεις, διορίζουν διαπραγματευτικές ομάδες για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους υπουργούς της ΕΕ, την έγκριση εκθέσεων, τη διοργάνωση ακροάσεων και τον έλεγχο άλλων οργάνων και θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελίζα Βόζενμπεργκ εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 33 ψήφους, ενώ η Έλενα Κουντουρά είναι τρίτη αντιπρόεδρος.

Τι είναι η Επιτροπή Αναφορών

Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάτοικος κράτους μέλους μπορεί ατομικά ή από κοινού με άλλους, να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέμα που εμπίπτει στους τομείς δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αφορά άμεσα. Οποιαδήποτε επιχείρηση, οργανισμός ή φορέας με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί επίσης να ασκήσει το δικαίωμα αναφοράς, το οποίο εγγυάται η Συνθήκη.

Οι αναφορές μπορεί να έχουν μορφή παραπόνου ή αιτήματος και να αφορούν ζητήματα δημόσιου ή ιδιωτικού συμφέροντος.

Η αναφορά μπορεί να αποτελεί ατομικό αίτημα, παράπονο ή παρατήρηση όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Τέτοιες αναφορές προσφέρουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να εφιστά την προσοχή σε οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών από κράτη μέλη, τοπικές αρχές ή άλλα όργανα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωβουλή: Η Ελίζα Βόζενμπεργκ εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Πολύγυρος: Ξαπλώστρες και ομπρέλες απομάκρυνε ο δήμος από την παραλία των Καλυβών (εικόνες)

Ιταλία: Το ηφαίστειο της Αίτνας “ξύπνησε” ξανά - Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνιας (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)