Βουλή

13 Αυγούστου 2015 06:35

Στις αρμόδιες επιτροπές η συζήτηση του νομοσχεδίου

Οι Επιτροπές συνεδριάζουν για να συζητήσουν τη συμφωνία. 'Εντονη κριτική στην Ζωή από μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων. Αιχμές Κωνσταντοπούλου κατά του Τσίπρα.

Στις αρμόδιες επιτροπές η συζήτηση του νομοσχεδίου
-

Το άνοιγμα της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας, αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά δημόσια.

Ειδικότερα, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το άνοιγμα της Βουλής, ενώ καταψήφισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι «ψηφίζω κατά προκειμένου να μη συζητηθεί το τρίτο μνημόνιο».

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι η θετική ψήφος της για το άνοιγμα της Βουλής «δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11.00 στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και στη συνέχεια - και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων και υπάρξει η σχετική ημερήσια διάταξη - θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια.

 Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Εξάλλου, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ομόφωνα - μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής - οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).

Αιχμές κατά Τσίπρα

Η κ. Κωνσταντοπούλου, εν μέσω συνεχών διαπληκτισμών με τους βουλευτές, απέρριψε τις επικρίσεις για κωλυσιεργία και υποστήριξε ότι η σύγκληση της Διάσκεψης δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα, καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, έγιναν προσθήκες και διανεμήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ πολλά μέλη της Διάσκεψης απουσίαζαν από την Αθήνα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε έμμεσες αιχμές κατά του Πρωθυπουργού λέγοντας πως «υπάρχει μία στοιχειώδης και θεμελιώδης αρχή, η αρχή της εμπιστοσύνης. Όταν γίνονται συνεννοήσεις και μάλιστα σε θεσμικό επίπεδο, πρέπει ο ένας θεσμός να μπορεί να εμπιστεύεται τον άλλον. Όταν υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης και έκκληση από την πλευρά της Βουλής να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, αυτό πρέπει να είναι απαραβίαστο», υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα καταργηθεί η Βουλή και το Κοινοβούλιο κάθε φορά που το επιθυμεί η τρόικα ή οποιοσδήποτε άλλος».


Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στις 31 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας της πρότεινε να κλείσει η Βουλή από τις 3 Αυγούστου. «Του ζήτησα διευκρίνιση αν θα κατατεθεί νομοθετικό κείμενο από την κυβέρνηση. Η απάντηση ήταν πως υπήρχε πιθανότητα, αλλά δεν υπήρχε ανάγκη να συγκληθεί η Βουλή πριν τις 16 Αυγούστου», πρόσθεσε. Υπενθύμισε ότι απέστειλε και σχετική επιστολή, αλλά «από την έκκληση που διατυπώνεται στην επιστολή μου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός ή πλημμελής προετοιμασία δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε έναν αιφνιδιασμό, διότι χθες ενημερώθηκα ότι και κατάθεση νομοσχεδίου θα υπάρξει και η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος».

Κόντρα με Κακλαμάνη

Από την πλευρά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για το αν πρέπει να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση της Βουλής η διάσκεψη, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να παίρνει μία τέτοια απόφαση από μόνη της η Πρόεδρος. 

Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι «οι αυτοκράτορες τελείωσαν». «Υπάρχει Δημοκρατία», απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής

.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)