Γενικά

04 Μαΐου 2014 20:26

«Χωρίζουν» και οι κουκουβάγιες

Ο έρωτας είναι απρόβλεπτος, ακόμη, και για τις κουκουβάγιες.

-


Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου στην Εφημερίδα της Εξελικτικής Βιολογίας, μεταξύ των πληθυσμών κουκουβάγιας στις ΗΠΑ, δείχνει πως το ποσοστό των «διαζυγίων» είναι περίπου 40%.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι κουκουβάγιες χωρίζουν, μόνον, όταν η αναπαραγωγή είναι προβληματική . Για παράδειγμα, αν γεννιούνται πολύ λίγα αυγά, ή αν δεν επιβιώνουν αρκετοί νεοσσοί.

Αντίθετα, όταν ένα ζευγάρι κάνει πολλά μωρά, τότε τα πουλιά παραμένουν αρκετά πιστά και η σχέση τους βελτιώνεται , καθώς  ζευγαρώνουν όλο και συχνότερα, μεγαλώνοντας την οικογένεια.

Η Αμελί Ντρέις και ο Αλεξάντρ Ρουλέν του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, μελέτησαν για 24 χρόνια έναν πληθυσμό από κουκουβάγιες που ζουν ελεύθερες στη δυτική Ελβετία.

Οι κουκουβάγιες είναι παραγωγικές, ζευγαρώνουν δύο φορές το χρόνο και κάνουν περίπου 11 αυγά κάθε φορά. Ωστόσο αν υπάρξει ένας χρόνος που το ζευγάρι δεν κάνει αρκετά μωρά, τότε ο ένας από τους δύο επιλέγει νέο σύντροφο. Συγκεκριμένα, μεταξύ των 634 ζευγαριών που μελετήθηκαν, «χώρισε» ένα ποσοστό 23,5%.

Η μόνη περίπτωση να βρει ο ένας από τους δύο καινούργιο σύντροφο, προϋποθέτει οριστικό χωρισμό. Οι ερευνητές δεν μπορούν, όμως, να πουν με βεβαιότητα ποιος εγκαταλείπει πρώτος την συζυγική εστία προς αναζήτηση νέου συντρόφου. Και αυτό γιατί τα πουλιά είναι νυκτόβια και κινούνται στο βαθύ σκοτάδι , δυσκολεύοντας τον εντοπισμό του φύλου  που τελειώνει τη σχέση.

Τα θηλυκά, πάντως, έχουν την τάση να αφήνουν τη φωλιά μετά το διαζύγιο στα αρσενικά. Όπως εξηγεί ο Ρουλέν, αυτό συμβαίνει επειδή τα νεαρά αρσενικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο.

Όσον αφορά την επιλογή των συντρόφων, οι αρσενικές κουκουβάγιες προτιμούν θηλυκά με περισσότερες και μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες στις άκρες των φτερών τους.

Σχεδόν κατά κανόνα, όμως, μετά το διαζύγιο, τα αρσενικά συχνά ζευγαρώνουν με μια νεότερη, «χαμηλότερης ποιότητας» θηλυκά, με λιγότερο μαύρο χρωματισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο χωρισμός δεν επέρχεται για να βρεθεί μια «ανώτερη» σύντροφος.Έτσι, προκύπτει ότι η συμβατότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την καλή εμφάνιση. Ωστόσο τα θηλυκά, δεν ρίχνουν τα στάνταρ τους, και ο νέος σύντροφος είναι, συνήθως, καλύτερος από τον παλιό.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)