Γενικά

11 Φεβρουαρίου 2014 11:19

Το Matrix "γέννησε" 177.000 κόμπους γραβάτας

Οι μαθηματικοί έχουν καταλήξει ότι υπάρχουν τελικά 177.000 τρόποι για να δέσει ένας άνδρας τη γραβάτα του!

-

Οι μαθηματικοί, εμπνευσμένοι από μία σκηνή της ταινίας The Matrix Reloaded, υπολόγισαν ότι υπάρχουν τελικά πολλοί παραπάνω κόμποι από όσους πίστευαν έως τώρα ότι υπήρχαν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στο εξής οι άνδρες θα υιοθετούν έναν από αυτούς του περίτεχνους κόμπους για να είναι στιλάτοι, αλλά τουλάχιστον έχουν 177.000 τρόπους για να αλλάξουν το ντύσιμό τους.

Ο περίεργος «δεσμός» των μαθηματικών και των γραβατών έχει μακρά ιστορία. Το 1999 ο Thomas Fink και ο Yong Mao του Πανεπιστημίου του Cambridge δημοσίευσαν μια μαθηματική γλώσσα για να περιγράψουν τους κόμπους της γραβάτας. Τότε είχαν ανακαλύψει ότι υπάρχουν 85 διαφορετικοί τρόποι για να δέσει κάποιος τη γραβάτα του.

Τώρα όμως ο μαθηματικός Mikael Vejdemo Johansson από το βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης  βάλθηκε να διαψεύσει τους συναδέλφους του και το κατάφερε.

Πώς; Απλοποιώντας τη διαδικασία που ακολούθησαν οι Fink και Mao και αλλάζοντας το βασικό κανόνα που αφορά το πόσες κινήσεις μπορεί να κάνει κάποιος μέχρι η γραβάτα του να φαίνεται υπερβολικά κοντή.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φθάσαμε στους 177.147 δυνατούς τρόπους δεσίματος μιας γραβάτας, πολλούς από τους οποίους ο ίδιος ο Johansson έχει υιοθετήσει!

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)