Γενικά

11 Φεβρουαρίου 2015 14:41

Πρεμιέρα για το νέο ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο

Η εκτόξευση θα γίνει από τη γαλλική Γουϊάνα στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

-

Ανοίγει φτερά για το διάστημα πάνω σε έναν πύραυλο Βέγκα το μη επανδρωμένο Μεσαίο Πειραματικό Οχημα Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το μεσημέρι της Τετάρτης, με στόχο να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση πάνω από τον πλανήτη μας.

Η εκτόξευση θα γίνει στις 15.00 ώρα Ελλάδας από την Γαλλική Γουιάνα, στη Νότιο Αφρική και μετά την «απελευθέρωση του IXV από τον πύραυλο, 450 χλμ. ψηλά, αυτό θα πραγματοποιήσει μία ελεγχόμενη πτήση (μέσω προωθητών και πτερυγίων) προς τα ανατολικά γύρω από την Γη πριν προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτο για την τελική επιβράδυνση και μπαλόνια για να μείνει στην επιφάνεια.

 Εκεί, περίπου 3.000 χλμ. δυτικά των Γκαλαπάγκος, θα το «περιμένει» το ειδικό πλοίο ανάκτησης. Η ταχύτητα επανεισόδου στην ατμόσφαιρα εκτιμάται στα 7,5 χλμ. ανά δευτερόλεπτο, ή 27.000 χλμ./ώρα. Η συνολική διάρκεια της επιχείρησης υπολογίζεται σε 1 ώρα και 40 λεπτά

 Το σφηνοειδούς σχήματος όχημα πρόκειται να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο και τις συνθήκες υπό τις οποίες αντικείμενα πέφτουν πίσω στη Γη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη σειράς τεχνολογιών, από τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους μέχρι τα οχήματα που στέλνονται για προσεδάφιση στον Άρη.

 Η ESA έχει ήδη βάλει μπροστά και την δημιουργία μεγαλύτερου οχήματος ιδίου τύπου, του Pride (Περηφάνεια), που θα έχει τη δυνατότητα να προσγειώνεται σε αεροδιάδρομο.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)