Γενικά

21 Δεκεμβρίου 2014 12:00

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Η πρώτη μέρα του Χειμώνα

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου είναι επισήμως η πρώτη μέρα του χειμώνα, δηλαδή η μικρότερη του έτους και η Google την τιμά με το doodle της.

-

Η μεγαλύτερη νύχτα και μικρότερη μέρα του έτους είναι η 21η Δεκεμβρίου, ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου. Τι είναι όμως το ηλιοστάσιο;

Πρόκειται για τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος όσο περισσότερο μακριά είναι δυνατόν από τον Ήλιο και συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού, για το μεσημέρι από όλες τις ημέρες του έτους. Όπως τουλάχιστον εμείς το αντιλαμβανόμαστε από την επιφάνεια της Γης.

Αντιθέτως, η ημέρα του Θερινού ηλιοστασίου είναι η μεγαλύτερη του χρόνου, για όλες τις περιοχές της γης, εκτός των Τροπικών.

Η προέλευση της λέξης είναι από το «ήλιος» και «στέκομαι/στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια ο ‘Ηλιος φαίνεται ότι επιβραδύνει την κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, μέχρι που η κίνηση αυτή μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Να σημειωθεί ότι τα ηλιοστάσια συμβαίνουν και για τους άλλους πλανήτες, εκτός της Γης.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)