Γενικά

12 Νοεμβρίου 2014 18:00

Προσεδαφίστηκε το διαστημικό σκάφος στον κομήτη

Προσεδαφίστηκε στον κομήτη το ρομπότ «Φίλαι», γράφοντας ιστορία στην εξερεύνηση του διαστήματος.

-

Προσεδαφίστηκε στον κομήτη, λίγα λεπτά μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος, το ρομπότ «Φίλαι», γράφοντας ιστορία στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι έλαβε το πρώτο σήμα από το διαστημικό σκάφος που «πάτησε» στην επιφάνεια του κομήτη.

Το μικρό διαστημικό όχημα Φίλαι, βάρους μόλις 100 κιλών, αποσπάσθηκε επτά ώρες νωρίτερα από το διαστημόπλοιο Rosetta. Μόλις έφθασε σε κοντινή απόσταση βγήκαν τα τρία «πόδια» της, τα σημεία στήριξης, οι κεραίες για την επικοινωνία, καθώς και οι αισθητήρες.

Στη συνέχεια, μικρά άγκιστρα γαντζώθηκαν στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, που απέχει περίπου 440 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και έχει ένα άκρως ακανόνιστο σχήμα.

Ακτινοβολία, μαγνητικό και ηλεκτρικό πεδίο και χημική σύσταση θα δώσουν απαντήσεις στους επιστήμονες για το αν οι κομήτες κρατούν στα σπλάχνα τους το μυστικό της ζωής, αν είναι οι φορείς νερού και οργανικών στοιχείων που πυροδότησαν τη γένεση.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)