EveryDay Life

30 Ιουνίου 2014 12:40

Ποια είναι αυτή η Κόστα Ρίκα τελικά;

Με τους μισούς κατοίκους από της Ελλάδας, αλλά πολλά κοινά με τη χώρα μας, η Κόστα Ρίκα μας προσπέρασε κερδίζοντας μία θέση στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Η ομάδα αποτέλεσε έκπληξη εξίσου μεγάλη με αυτήν που προκάλεσε η Ελλάδα.

-

Δεν ήταν μόνο ελληνικός ο θρίαμβος της πρόκρισης στους «16» του Μουντιάλ. Ήταν κι ένας θρίαμβος για την Κόστα Ρίκα, τη μικρή και άγνωστη ομάδα από την Λατινική Αμερική. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα την ομάδα της οποίας ο τερματοφύλακας μας έκανε να χάσουμε τον χθεσινοβραδινό ύπνο μας.

Έχει έκταση μόλις 51.100 km² και 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Ευρωπαίοι μέτοικοι. Το όνομά της στα ισπανικά σημαίνει «Πλούσια Ακτή» κι ενώ έχει τα κάλλη της Καραϊβικής, διαθέτει αρκετά κοινά με την Ελλάδα.

Μια «μικρή Ελλάδα»

Το πρώτο από αυτά είναι ότι θεωρείται επίγειος παράδεισος, ενώ διαθέτει και τρεις «ελληνικές πόλεις» Grecia, Atenas, Esparza (Ελλάδα, Αθήνα και Σπάρτη) ,απόδειξη της αδυναμίας του Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος  Αλβαράδο, πρόεδρου της χώρας το 1834, στην ελληνική μυθολογία.

«Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα», γράφει η κεντρική πινακίδα της Grecia. Πιτσαρία Grecia, κλειδαράς Grecia, σταθμός λεωφορείων Grecia, αρτοποιείο Grecia, φαρμακείο Grecia, παπουτσάδικο Grecia, Grecia παντού. Η πόλη ιδρύθηκε το 1825. Ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος Αλβαράδο, γνωστός φιλέλληνας, επειδή είχε ακούσει για την επανάσταση του 1821 στην Ελλάδα, αποφάσισε να δώσει στην νεοϊδρυθείσα πόλη το όνομα Grecia (Ελλάδα).

Η πόλη βρίσκεται σε μία ώρα απόσταση από το χωριό Atenas που δεν θυμίζει σε τίποτα την ελληνική πρωτεύουσα, αφού δεν υπάρχουν πολυκατοικίες, κυκλοφοριακό, ούτε νευρικοί άνθρωποι, αλλά μία πόλη γεμάτη πράσινο.

«Καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Στην πόλη με το καλύτερο κλίμα στον κόσμο» γράφει στην πινακίδα που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, η οποία κέρδισε τον τίτλο της από το National Geographic, χάρη στην τοποθεσία της πάνω σε υψόμετρο 698 μέτρων, σε μία κοιλάδα που περιστοιχίζεται από βουνά και όπου η θερμοκρασία είναι στους 23 βαθμούς, χωρίς να κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

Στην Σπάρτη, δηλαδή την Esparza, το μόνο ελληνικό που θα δει ο επισκέπτης της είναι τα grecotacos, δηλαδή τοπικές πίτες αλά Ελληνικά από ντόπιους μάγειρες.

Η μικρή χώρα είναι «ευαγγέλιο» για τους λάτρεις της φύσης και των extreme sports , που μπορούν να απολαύσουν στα κύματα, τα ποτάμια και τους ωκεανούς της.

Στην Κόστα Ρίκα η επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά και η βασική θρησκεία ο καθολικισμός. Το ημερομίσθιο, στην ειρηνική χώρα που δεν διαθέτει στρατό, είναι στα 10 δολάρια.

Τα περίεργα…

Υπάρχει ποινή, η οποία καθορίζεται σε επταετή αποχή από το σεξ, στην περίπτωση που όταν κάνεις πρόποση δεν κοιτάζεις τον κοστορικανό στα μάτια, συνήθως τσουγκρίζοντας με το εθνικό ποτό που είναι η michelada, δηλαδή μπίρα με πάγο, λάιμ και αλάτι.

Τα σορτς στα δημόσια κτήρια απαγορεύονται, ενώ καθολική είναι και η απαγόρευση κατοχής πορνογραφικού υλικού. Η πορνεία, ωστόσο, είναι νόμιμη.

…Και τα ωραία της

Από την μικρή Κόστα Ρίκα, εκτός από την μεγάλη Lady Gaga, είναι και η Τζέιλ Μπεραχίμι, η ρεπόρτερ που κέρδισε τον τίτλο της πιο «εκρηκτικής ρεπόρτερ του Μουντιάλ Βραζιλίας».

Είναι μόλις 28 ετών και πιστή ανταποκρίτρια της Εθνικής της ομάδας. Κέρδισε μάλιστα και τις εντυπώσεις του άγγλου αμυντικού Ρίο Φέρντιναντ, ο οποίος δεν έκρυψε τον θαυμασμό του κι έσπευσε να φωτογραφηθεί μαζί της.

Κι αν η Lady Gaga είναι η διασημότερη τραγουδίστρια του κόσμου στο εξωτερικό, ιδού η πιο διάσημη φωνή της χώρας στο εσωτερικό της:

Δείτε τους φιλάθλους της Κόστα Ρίκα να πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στους "8" του Μουντιάλ

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)