ΧΕΙΝΟΠΩΡΟΥ ΚΕΛΛΥ
ΧΕΙΝΟΠΩΡΟΥ ΚΕΛΛΥ

11 Ιουλίου 2024 20:32

Η ψηφιακή κάρτα και τα τερτίπια των εργοδοτών

"Βαπτίζουν" τους εργαζομένους μετόχους και εταίρους , για να γλυτώσουν εργοδοτικές εισφορές και πρόστιμα για απασχόληση με μαύρη εργασία!

-

Στην αρχή ακούγαμε ότι Πάσχα και Χριστούγεννα εργοδότες ακολουθούσαν την τακτική της «επιστροφής του δώρου». Δηλαδή, το «δώρο» που έμπαινε στον τραπεζικό λογαριασμό  του υπαλλήλου, να ζητούσαν εκβιαστικά  να επιστραφεί χέρι-χέρι, ώστε και χασούρα να μην έχουν αλλά και κυρώσεις του νόμου να μην υποστούν.

Μετά μάθαμε για επιχειρήσεις που έδιναν αντί για μισθό, κουπόνια σε σούπερ μάρκετ. Για δώρο τα έδιναν σε «είδος», δηλαδή σε εμπόρευμα που πωλούσε το κατάστημα. Κάποιοι επιχειρηματίες  ζητούσαν από τους εργαζομένους τους να επιστρέψουν εκτός από το δώρο, και ένα μισθό,  ώστε έτσι να συμψηφίσουν την χασούρα από τα νυχτερινά και τις υπερωρίες που υποχρεωτικά είχαν καταβάλλει καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς!!!

Και στο τέλος, τρομοκρατημένοι εργαζόμενοι μας αποκάλυψαν τις πρακτικές...μαφίας που εφάρμοζαν επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, μπράβοι εργοδοτών  στην κυριολεξία λήστευαν τους εργαζόμενους τους στα ΑΤΜ, την ώρα ανάληψης του μισθού τους. Δηλαδή,  για να λάβουν το μισθό τους, συνοδεύονταν από πρόσωπα  εμπιστοσύνης της επιχείρησης , τα οποία απαιτούσε μέρος του μισθού, για να τα επιστρέψει στα «μαύρα ταμεία» του εργοδότη.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήρθε να λύσει προβλήματα; Μάλλον, ναι! Οι εργοδότες «θα κάτσουν» με χέρια σταυρωμένα; Μάλλον, όχι! Ήδη, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, εργοδότες βρήκαν νέο τερτίπι για να γλυτώνουν εργοδοτικές εισφορές και πρόστιμα, σε περίπτωση ελέγχου για μαύρη εργασία!

Η πρακτική αυτή αφορά τη «βάπτιση» των εργαζομένων ως μετόχων επιχειρήσεων, με μοναδικό σκοπό την αποφυγή των νόμιμων εργοδοτικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στα γραφεία της Ομοσπονδίας, εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες τους πιέζουν να λάβουν εικονικά ποσοστό άνω του 0,5% της επιχείρησης, προκειμένου να μην δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Με το τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» μέτοχοι-εταίροι και ο εργοδότης απαλλάσσεται της υποχρέωσης τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Τι λέει ο νέος νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο,  απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχείρηση που απασχολεί πρόσωπα που: «είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη». Έτσι οι επιχειρήσεις, πατώντας επάνω στις «κερκόπορτες» που η Κυβέρνηση έχει ανοίξει σε εκείνους τους εργοδότες που κατηγοριοποιούνται στο σκέλος της «ανήθικης επιχειρηματικότητας», εικονικά παραχωρούν ένα ποσοστό γύρω στο 1% στον εργαζόμενο, τον οποίο «βαπτίζουν» ως μέτοχο ή εταίρο, στη συνέχεια τον ασφαλίζουν ως μη μισθωτό στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) και …«ούτε γάτα ούτε ζημιά». Μόνη υποχρέωση του εργοδότη είναι: «η δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της κτήσης ιδιότητας».

Μάλιστα, οι εργοδότες για να πείσουν τους εργαζομένους να «βαπτιστούν» μέτοχοι εταίροι, εκτός από τις απειλές για απόλυση, το βασικό «ψευδοεπιχείρημά» τους [για να σιωπήσουν σε μια τέτοια δυσμενή μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση] , είναι ότι: «δεν θα φαίνεστε εργαζόμενοι και έτσι θα μπορείτε να παίρνετε επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά επιδόματα κ.λ.π.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)