ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ
ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ

03 Ιουνίου 2024 14:51

Νέα αδερφική διαμάχη στο παλάτι

Γράφει ο Ισαάκ Καριπίδης, ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Βρετανία.

-

Στη Βρετανία, η νέα αδερφική διαμάχη που ξέσπασε στο παλάτι, αυτή την φορά μεταξύ του βασιλιά Καρόλου και του αδερφού του πρίγκιπα Άντριου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εικόνα της μοναρχίας, η οποία μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ δοκιμάζεται ολοένα και περισσότερο.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, τα δύο αδέρφια μαλώνουν για τη βασιλική κατοικία Royal Lodge, μια έπαυλη 30 δωματίων, που βρίσκεται στην καρδιά του Πάρκου του Ουίνδσορ, πέντε χιλιόμετρα δυτικά του περίφημου ομώνυμου κάστρου.

Ο πρίγκιπας Άντριου το 2003 πλήρωσε 1,2 εκατομμύρια ευρώ στο Crown Estate για να την ενοικιάσει με leasing για 75 χρόνια. Παράλληλα, την εποχή εκείνη, ξόδεψε επιπλέον 9 εκατομμύρια ευρώ για να την ανακαινίσει. Μετακόμισε στην έπαυλη ένα χρόνο αργότερα και από τότε ζει εκεί, μαζί με την τότε σύζυγο του και πλέον πρώην σύζυγο του, Σάρα, δούκισσα της Υόρκης.   

Ο Βασιλιάς Κάρολος θέλει να του πάρει την βασλική κατοικία αυτή, για να την δώσει στο γιο του, πρίγκιπα Γουίλιαμ. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ζει με τη σύζυγο του,  πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ και τα τρία παιδιά τους σε ένα σχετικά μικρό οίκημα, με μόλις 4 δωμάτια. Γεγονός που θεωρείται ανεπίτρεπτο για τον μελλοντικό βασιλιά της χώρας.  

Ο πρίγκιπας Άντριου αρνείται να μετακομίσει, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να συντηρήσει την έπαυλη, όπως υποχρεούται  να κάνει, σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης. Το ετήσιο κόστος συντήρησης της εν λόγω κατοικίας φτάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Τον Μάιο του 2020, από τον πρίγκιπα Άντριου αφαιρέθηκαν οι βασιλικοί τίτλοι και συνεπώς οι βασιλικές του δραστηριότητες, καθώς το όνομα του ενεπλάκη στο σεξουαλικό σκάνδαλο παιδεραστίας Έπσταϊν. Από τότε, ουσιαστικά δεν έχει εμφανή εισοδήματα και ζει κατά κύριο λόγο με την χρηματοδότηση του αδερφού του. 

Φίλοι του βρετανού μονάρχη διαρρέουν προς τον Τύπο πως αν ο πρίγκιπας Άντριου επιμείνει σε αυτή την στάση του, τότε «ο βασιλιάς ίσως αναγκαστεί να επανεκτιμήσει ολόκληρο το πακέτο υποστήριξης που παρέχει στον αδερφό του».

Από την άλλη όμως, ο πρίγκιπας Άντριου θα μπορούσε να διεκδικήσει μια μικρή περιουσία από το Crown Estate, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για την ανακαίνιση και την συντήρηση της βασιλικής έπαυλης.

Με αυτά και με τα άλλα η εικόνα της βασιλικής οικογένειας θυμίζει κάτι από μεξικάνικη σαπουνόπερα που... έχει τα πάντα. Από ασθένειες, όπου αφήνονται να οργιάζουν οι φήμες για την σοβαρότητα τους, οικογενειακούς καυγάδες, ξαφνικούς θανάτους που αποδίδονται σε αυτοκτονία, μέχρι και αδερφομαχίες για ένα σπίτι.  

Πάντως, η έπαυλη Royal Lodge έχει σηματοδοτήσει την ιστορία της βασιλικής οικογένειας. Εκεί ζούσε η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ, από το 1952 μέχρι και τον θάνατο της το 2002, ενώ εκτός των άλλων, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για την μητέρα του βασιλιά Καρόλου και του πρίγκιπα Άντριου,  την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν ήταν παιδί.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)