Εκδηλώσεις

13 Απριλίου 2016 18:32

Human Requiem στο Μέγαρο Μουσικής: Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη

Mια συγκλονιστική διαδραστική μουσική παράσταση βασισμένη στο Γερμανικό ρέκβιεμ του Μπραμς, με το κοινό επί σκηνής!

Human Requiem στο Μέγαρο Μουσικής: Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη
-

Μια συγκλονιστική μουσική παράσταση, το Human Requiem, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 26 και τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.  Το Human Requiem, έργο βασισμένο στο Γερμανικό ρέκβιεμ του Μπραμς, αποτελεί έναν ύμνο προς τη ζωή και την αλληλεγγύη. Οι κορυφαίοι ερμηνευτές Μάρλις Πέτερσεν, αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού και ο «διεθνής» έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός συμπράττουν με ένα από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα παγκοσμίως, τη φημισμένη Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου που συνεργάζεται μόνιμα με την περίφημη Φιλαρμονική της ίδιας πόλης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Χάις Λέναρς για να παρουσιάσουν μια πρωτοποριακή διαδραστική εκδοχή του Γερμανικού ρέκβιεμ του Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897) η οποία καταργεί τα όρια ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό.

Τη χορωδία και τους σολίστ διευθύνει ο Χάις Λέναρς. Τους συνοδεύουν μουσικά οι  διακεκριμένοι πιανίστες Άνγκελα Γκάσσενχουμπερ και Φίλιπ Μάγερς. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Γιόχεν Ζάντιγκ και η δραματουργία στους Ίλκα Ζάιφερτ και Σάσα Βαλτς, με καλλιτεχνικούς συνεργάτες τον Ντάβιντε Καμπλάνι και την Κλαούντια Ντε Σέρπα Σοάρες, που φροντίζουν για την κίνηση καλλιτεχνών και κοινού επί σκηνής. Η εικαστική επιμέλεια είναι του Μπραντ Ουάνγκ. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Γεργκ Μπίτνερ. Χρέη βοηθού μαέστρου έχει αναλάβει ο Νίκολας Φινκ. Εμφανίζονται παιδιά από την πολυπολιτισμική παιδική χορωδία POLYPHONICA.

Το Human Requiem ανεβαίνει στο Μέγαρο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Human Requiem - μουσική παράσταση - Μέγαρο Μουσικής

Γερμανικό Ρέκβιεμ – Ανθρώπινο Ρέκβιεμ

«Ως προς τον τίτλο, τώρα, ομολογώ

ότι ευχαρίστως θα αφαιρούσα το επίθετο “γερμανικό”

και θα έβαζα απλώς “ανθρώπινο”».

Ο Μπραμς σε γράμμα του (1867) προς τον μαέστρο Καρλ Ράινταλερ, που διηύθυνε την πρεμιέρα του Γερμανικού ρέκβιεμ.

Στο πλαίσιο της Σειράς Broadening the Scope of Choral Music [Διευρύνοντας το πεδίο δράσης της χορωδιακής μουσικής], η Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου παρουσιάζει το Γερμανικό ρέκβιεμ, έργο 45 (για σολίστ, μεικτή χορωδία και πιάνο) του Μπραμς με έναν διαφορετικό τρόπο: δίνοντάς του τον τίτλο Ηuman Requiem (Aνθρώπινο ρέκβιεμ), ο σκηνοθέτης Γιόχεν Ζάντιγκ και συντελεστές της ομάδας χορού Sasha Waltz & Guests εμπλέκουν το ανθρώπινο σώμα στη διαδικασία παρουσίασης του έργου και δημιουργούν μια παράσταση όπου κείμενο, μουσική, σώμα και χώρος γίνονται ένα. Η χορωδία βρίσκεται επί σκηνής, με τους τραγουδιστές και το κοινό σε κίνηση, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η απόσταση μεταξύ σκηνής και κοινού –γεγονός που καταργεί τον παραδοσιακό τρόπο πρόσληψης της μουσικής σε μια συναυλία. Στην επί σκηνής «κοινότητα» τραγουδιστών και ακροατών, το μήνυμα του Μπραμς μεταφέρεται σε όλον το χώρο και εξατομικεύεται –γίνεται ένα ανθρώπινο ρέκβιεμ.

Human Requiem - μουσική παράσταση - Μέγαρο Μουσικής

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)