Σινεμά

17 Μαΐου 2014 20:00

Φαβορί για Χρυσό Φοίνικα «Ο ύπνος του χειμώνα»

Καθήλωσε το κοινό στις Κάννες η ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Νούρι Μπίργκε Τσεϊλάν.

-


Τον μικρόκοσμο της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, και όχι μόνο, παρουσιάζει ο Νούρι Μίργκε Τσεϊλάν μέσα από την, τρεισήμισι ωρών, ταινία του «Ο ύπνος του χειμώνα», που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών.

Με βασικό φόντο ένα ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία, που διευθύνει ένας πρώην ηθοποιός, ο Τσεϊλάν ξετυλίγει διάφορες καταστάσεις, επιδιώκοντας να φέρει στην επιφάνεια τις αντιθέσεις, την εκμετάλλευση, την υποκρισία, μαζί και τις ενοχές, μιας κοινωνίας που ζει με βάση το χρήμα.

Βασικοί χαρακτήρες της ταινίας, ο πρώην ηθοποιός, μεγάλος πλέον τσιφλικάς που εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους στους οποίους δανείζει χρήματα, η αποξενωμένη γυναίκα του, ο «σκληρός» βοηθός του, που μαζί με τους δικηγόρους αναλαμβάνουν τις εξώσεις και ό,τι έχει να κάνει με ανεξόφλητες επιταγές, ένας ιμάμης βουτηγμένος στα χρέη εξαιτίας ενός άνεργου και πρώην φυλακισμένου αδελφού, ένας δάσκαλος και ορισμένα άλλα δευτερεύοντα πρόσωπα.

Η κωμωδία «Απίθανες ιστορίες» του Ντάμιαν Σίφρον  

Απολαυστική είναι η σατιρική κωμωδία «Απίθανες ιστορίες» του Αργεντινού σκηνοθέτη Ντάμιαν Σίφρον. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ταινία από έξι διαφορετικές και άσχετες μεταξύ τους, ιστορίες, στο στιλ των κλασικών ιταλικών κωμωδιών των δεκαετιών του '50 και '60, μέσα από τις οποίες  παρελαύνουν θέματα ανεξέλεγκτης εκδίκησης, έρωτα και απογοητεύσεων, ακόμη και πολιτικών ανεπαρκειών.

Ξεχωρίζουν η απεικόνιση ενός μυστηριώδους ταξιδιού με τους επιβάτες ενός αεροπλάνου να ανακαλύπτουν τελικά πως είναι θύματα μιας απίθανης εκδίκησης,  αλλά και η μαύρη κωμωδία, με τους οδηγούς δυο αυτοκινήτων, οι οποίοι με αφορμή μια ασήμαντη παρεξήγηση καταλήγουν σε ένα ανεξέλεγκτο, απάνθρωπο αγώνα εκδίκησης και στο θάνατό τους.



«Αισθάνομαι αρκετά τυχερός που μπορώ να εκφραστώ για πράγματα που μου προκαλούν άγχος» δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας. «Αν είχα γεννηθεί σε δύσκολες καταστάσεις δεν θα ήμουν ένα φιλειρηνικό πρόσωπο» τόνισε ο Ντάμιαν Σίφρον υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα θα ήμουν φυλακή αν δεν μπορούσα να εκφραστώ. Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ευκαιρία. Πολλοί έχουν μια δύσκολη δουλειά και αντιμετωπίζουν εξοργιστικές και άδικες σκηνές στην καθημερινή ζωή τους. Το σύστημα αυτό έχει πολλά θύματα».

Το Σάββατο έγινε και η ετήσια απονομή του βραβείου MEDIA στον Βόσνιο σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς (το 2001 είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου του φεστιβάλ για την ταινία του «Ουδέτερη ζώνη»). Το βραβείο απένειμε η απερχόμενη Κύπρια Ευρωπαία επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού Αντρούλλα Βασιλείου.

Το πρόγραμμα MEDIA, που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το 1991, για τη στήριξη και την ανάπτυξη του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, υποστηρίζει εφέτος 21 ταινίες που προβάλλονται στα διάφορα προγράμματα του φεστιβάλ των Κανών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)