Ομορφιά/fitness

24 Νοεμβρίου 2013 08:27

Καταρρίπτονται οι μύθοι για τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες σε καιρούς δίαιτας, θεωρούνται απαγορευμένη λέξη αλλά πολύ περισσότερο απαγορευμένη γεύση! Τώρα όμως τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους…

-

Καταρρίπτονται σιγά σιγά οι μύθοι για τους υδατάνθρακες, με πρώτο εκείνον που λέει ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν.

Η μόδα των πρωτεϊνικών διαιτών που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80, υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, αποκλείοντας από την καθημερινή διατροφή τους υδατάνθρακες ακόμα και τα φρούτα!

Στην πραγματικότητα όμως η γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται στη μειωμένη πρόληψη θερμίδων και στον αποκλεισμό μίας ολόκληρης ομάδας τροφίμων, την οποία όμως λίγοι μπορούν να ακολουθήσουν.

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να παίρνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής και γι’ αυτό συστήνεται οι ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες να καλύπτονται από αυτούς.

Δεν πρέπει να συνδυάζουμε υδατάνθρακες με πρωτεΐνη

Υπάρχει η άποψη ότι ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατάνθρακα είναι απαγορευτικός για την απώλεια βάρους, άποψη της οποίας στόχος δεν είναι άλλος από τον περιορισμό της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Συνδυάζοντας όμως τροφές και από τις δύο ομάδες, ελέγχοντας και μετριάζοντας τις ποσότητες, το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει κάποιος στην απώλεια βάρους είναι το ίδιο.

Οι υδατάνθρακες ανεβάζουν το σάκχαρο

Οι σύγχρονες οδηγίες για την αντιμετώπιση του διαβήτη όχι μόνο δεν αποκλείσουν τους υδατάνθρακες-που όπως γνωστόν επηρεάζουν τις τιμές της γλυκόζης του αίματος-αλλά την ορίζουν σε ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας διατροφής, προσέχοντας τον καταμερισμό του στη διάρκεια της ημέρας και προτιμώντας εκείνα με τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Άρα σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε τους υδατάνθρακες από το ημερήσιο διατροφικό μας πρόγραμμα, απλά προτιμάμε τα λιγότερα κατεργασμένα δημητριακά, όπως δημητριακά πρωινού, ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι.

Υδατάνθρακες έχουν μόνο τα προϊόντα δημητριακών

 

Μπορεί οι πιο «δημοφιλείς» υδατάνθρακες να είναι αυτοί που περιέχονται στα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, όμως σημαντικές ποσότητες έχουν τα όσπρια και τα φρούτα, ποσότητες που πρέπει να υπολογίζονται για τη σωστή κατανομή των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα.

Πηγή: περιοδικό Forma

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)