Νέα

24 Φεβρουαρίου 2014 06:31

Τα αγκάθια της… «Ελιάς» και οι «ανυπόμονοι» 58

Το κοινό όνομα και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων παραμένουν ανοικτά. Οι "58" μάλιστα ανοίγουν το βήμα τους δημοσιοποιώντας πολιτική διακήρυξη.

-



Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το πολιτικό τους μανιφέστο αφορά στο διακύβευμα των ευρωεκλογών ενώ παράλληλα σκιαγραφούν και την πολιτική πλατφόρμα του κοινού εγχειρήματος. Η συμμετοχή στο ευρώ χαρακτηρίζεται εθνική στρατηγική και ως διακύβευμα των ευρωεκλογών περιγράφεται η επιδίωξη "να αλλάξουμε την Ευρώπη όχι να την καταστρέψουμε είτε στο όνομα του εθνικισμού είτε των ανιστόρητων ιδεοληψιών."

Ούτε λιτότητα ούτε λαϊκισμός διακηρύσσουν στο κείμενο τους οι "58" , που δεν χαρίζονται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την στάση του απέναντι σε όσα υπαγορεύτηκαν στις χώρες του Νότου. "Συμμετέχουμε διεκδικητικά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μοιραζόμαστε τις αξίες του. Συμφωνούμε στον προγραμματικό του λόγο. Διαφωνούμε ουσιαστικά με τη στάση του στην περίοδο της κρίσης, με τις θέσεις πολλών στελεχών του για την κατάσταση στην Ελλάδα, για τις πολιτικές στον Νότο. Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε, να συναγωνιζόμαστε, χωρίς να ταυτιζόμαστε", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων προτείνουν : Α)Αλλαγή του καταστατικού της ΕΚΤ ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων Β) πολιτικό έλεγχο της ΕΚΤ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γ) κατάργηση της τρόικας Δ) Δημιουργία κεντρικού προϋπολογισμού  της ευρωζώνης Ε) Ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και καταπολέμηση κσι ΣΤ) Συμφωνία για μορφές αμοιβαιοποίησης του χρέους και διασφάλισης του.

Την Τρίτη οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των κινήσεων θα ξανασυναντηθούν προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να προχωρήσουν στην Συνδιάσκεψη 8-9 Μαρτίου, όπου παρουσία του Μάρτιν Σουλτς θα γίνει ο "πολιτικός γάμος".

Στην πρώτη τους συνάντηση την Παρασκευή οι "58" βρήκαν τοίχο από τους υπόλοιπους ως προς το αίτημα τους η κάθε κίνηση να έχει το δικαίωμα βέτο στους υποψήφιους ευρωβουλευτές που θα προτείνουν οι άλλοι ενώ ως προς το κοινό όνομα οι "58" πρότειναν εκ νέου τον τίτλο "Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη". 

Πάντως, σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση ΠΑΣΟΚ-«58» την περασμένη Πέμπτη, ενώ μια ημέρα αργότερα ο Γιάννης Βούλγαρης εξέφρασε την στήριξη της Κίνησης των 58 στην υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για το Δήμο της Αθήνας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την πολιτική διακήρυξη των «58».

 

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)