Αθλητικά

07 Ιουλίου 2024 22:39 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιουλίου 2024 14:00

Προολυμπιακό 2024: Η Ελλάδα ισοπέδωσε την Κροατία... και πάει Παρίσι

Η Εθνική μας κατάφερε με ευκολία να πάρει το “εισιτήριο” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σε ένα συγκλονιστικό αγώνα στο ΣΕΦ.

Προολυμπιακό 2024: Η Ελλάδα ισοπέδωσε την Κροατία... και πάει Παρίσι
-

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι η Εθνική κατάφερε να νικήσει την Κροατία και να πάρει το χρυσό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα κατάκτησε εμφατικά την πρώτη θέση στον όμιλο του Προολυμπιακού, που φιλοξένησε η χώρα μας στο ΣΕΦ, νικώντας στον τελικό την Κροατία με 80-69 και φτάνοντας τις τέσσερις νίκες στα ισάριθμα παιχνίδια που έδωσε.

Κατά συνέπεια, η «γαλανόλευκη» ομάδα θα εγγράψει στην ιστορία της πέμπτη συμμετοχή στην ύψιστη αθλητική διοργάνωση της Γης και πρώτη μετά τους Αγώνες στο Πεκίνο, στο 2008. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη δεν είχε εύκολο έργο, έδειξε όμως χαρακτήρα, βρήκε απαντήσεις στα προβλήματα και με κορυφαίους τους Γιώργο Παπαγιάννη, Νικ Καλάθη, Γιάννη Αντετοκούνμπο πηρε το αποτέλεσμα στο κατάμεστο και καυτό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στη Λιλ η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον Καναδά, την Αυστραλία και τον νικητή του Προολυμπιακού Τουρνουά της Βαλένθια (Ισπανία ή Μπαχάμες), με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά για τα οποία θα υπάρξει κλήρωση.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

Με την κλασική πεντάδα (Καλάθης, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης) άνοιξε το ματς η Ελλάδα, που έψαξε το ανοιχτό γήπεδο. Ο Γιάννης επιτέθηκε κατά μέτωπο, ο Καλάθης έβαλε σουτ για το 9-12 στο 5', όμως Παπανικολάου και Παπαγιάννης είχαν σημαντική φθορά με δύο φάουλ ο κάθε ένας πριν συμπληρωθεί το έβδομο λεπτό. Ακόμη κι έτσι, ακόμη κι αν ο Χεζόνια έκανε ζημιά (10 πόντοι), το φινάλε της περιόδου βρήκε τις δύο ομάδες στο 22-22 με την Εθνική να έχει 4/5 τρίποντα και μόλις δύο λάθη.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

Στο ξεκίνημα της δεύτερης ο Αντετοκούνμπο όρμηξε ξανά και ξανά, έβαλε σουτάκι από μέση απόσταση και λέι-απ απεναντι στον Ζούμπατς για το 24-27 στο 12', πριν ο Παπαγιάννης και ο Τολιόπουλος χτυπήσουν από την περιφέρεια για το 29-35. Το τέταρτο τρίποντο του Big Papa έγραψε το 33-40 στο 17', οι Κροάτες είχαν εκπληκτικές αντιδράσεις σε σημεία που όλα έδειχναν εναντίον τους, έβαλαν τρίποντα, τετράποντα, μείωσαν στον πόντο (39-40) αλλά δεν πέρασαν μπροστά στο ημίχρονο (39-45).

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

Ο τρόπος με τον οποίο η Εθνική μπήκε στο β' μέρος ήταν εντυπωσιακός, με Γουόκαπ και Καλάθη να κρατούν τη διαφορά κοντά στους δέκα, αλλά τους Κροάτες να αντέχουν, να αντέχουν, να αντέχουν και να παίρνουν το τρίτο φάουλ του Γιάννη στο 25' (50-55). Ακολούθησε ένα ξέσπασμα του Καλάθη που εκνευρίστηκε από τον αντίπαλο προπονητή (50-60 στο 26') και το φινάλε της τρίτης περιόδου (53-66) δημιουργούσε μία αίσθηση ασφάλειας πως η δουλειά θα γινόταν εύκολα ή δύσκολα.

Το καλάθι έκλεισε στις αρχές της τέταρτης, τα ελεύθερα σουτ δεν μπήκαν, όμως η άμυνα ήταν ακόμη εκεί και διέλυε κάθε προσπάθεια των Κροατών. Πότε με τον Γιάννη, πότε με τα γκαρντ. Ο Αντετοκούνμπο έβαλε 2/2 για το 57-70, έβαλε και σουτάκι για το 60-72, πριν βγάλει ασίστ στον Παπαγιάννη για το πεμπτο του τρίποντο (62-75) στο ματς. Που έκρινε τα πάντα! Και το φετινό όμορφο καλοκαίρι έγινε ακόμη πιο όμορφο. Η συνέχεια στις οθόνες...

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάζκεζ, Σάλινς, Ανάγια

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-22, 39-45, 53-66, 69-80

Σπανούλης: Η ομάδα έχει κάνει εκπληκτική δουλειά

Προσγειωμένος και ψύχραιμος παρέμεινε ο Σπανούλης ακόμα και μετά την πρώτη μεγάλη προπονητική επιτυχία του, την πρόκριση της Εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο τεχνικός της Ελλάδας μίλησε στη δημόσια τηλεόραση μετά τον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά ενάντια στην Κροατία και αποθέωσε τους παίκτες του, το πνεύμα της ομάδας και το εκπληκτικό φίλαθλο κοινό.

«Τα καταφέραμε. Όχι η ομάδα, όλοι μαζί, όσοι έπαιξαν, όσοι ήταν στο γήπεδο, ακόμα και όσοι είδαν το ματς από τις τηλεοράσεις τους. Η Εθνική Ελλάδας πρέπει να ενώνει, είμαστε περήφανοι άνθρωποι, περήφανη σαν χώρα, είμαστε πατριώτες και πρέπει να τα δίνουμε όλα, είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Σπανούλης

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι που είχε νοσήσει από παρβοϊό

Υποβρύχιο “JANTINA”: Εντοπίστηκε η πλώρη του, 83 χρόνια μετά την βύθιση στο Αιγαίο (βίντεο)

Πέθανε ο γιατρός που υπέστη εγκεφαλικό στην εφημερία του

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)