Κόσμος

24 Ιουνίου 2024 07:57

Τρομοκρατική επίθεση - Νταγκεστάν: Σκοτώθηκαν ιερέας και δεκάδες αστυνομικοί (βίντεο)

Ποια η τύχη των αγνώστων οι οποίοι άνοιξαν πυρ σκορπώντας τον τρόμο στην μικρή περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πού στρέφονται οι έρευνες των αρχών για την απόδοση ευθυνών.

Τρομοκρατική επίθεση - Νταγκεστάν: Σκοτώθηκαν ιερέας και δεκάδες αστυνομικοί (βίντεο)
-

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή σε μια συναγωγή, δύο ορθόδοξες εκκλησίες και ένα φυλάκιο της αστυνομίας σε δύο πόλεις του Νταγκεστάν, σκοτώνοντας έναν 66χρονο ιερέα και τουλάχιστον 15 αστυνομικούς, όπως ανακοίνωσε ο Σεργκέι Μέλικοφ, ηγέτης της συγκεκριμένης ρωσικής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο. Το Νταγκεστάν είναι Δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, κοντά στην Τσετσενία και τα σύνορα με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (ΝΑΚ) ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχους «δύο ορθόδοξες εκκλησίες, μια συναγωγή και ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου».

«Είναι μια τραγική ημέρα για το Νταγκεστάν και ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Σεργκέι Μέλικοφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ρωσία - Επίθεση

Ρωσία - Επίθεση

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν.

«Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο Μέλικοφ, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ρωσία - Επίθεση

Ρωσία - Επίθεση

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής και, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, έξι τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μέλικοφ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπαρούχ Γκόριν δήλωσε στο Telegram ότι «η συναγωγή στο Ντέρμπεντ έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Είναι αδύνατον να κατασβεστεί η φωτιά. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν: ένας αστυνομικός και ένας φύλακας», πρόσθεσε. Τόνισε επίσης ότι «η συναγωγή στη Μαχατσκαλά πυρπολήθηκε και κάηκε».

Ειδήσεις σήμερα:

Του Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία

Βόρεια Μακεδονία: Η κυβέρνηση Μίτσκοσκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

Καιρός - Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος: ζέστη, συννεφιές και τοπικές μπόρες

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)