Κοινωνία

23 Ιουνίου 2024 07:03 Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιουνίου 2024 13:57

Φωτιά στην Ύδρα - Πυροτεχνήματα: Εξηγήσεις σε Εισαγγελέα δίνει το πλήρωμα του σκάφους (εικόνες)

Οργή στο νησί για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που προήλθαν από το τουριστικό σκάφος. Πώς έφτασαν οι Αρχές στην σύλληψη των μελών του πληρώματος, μετά από ανακρίσεις εν πλω.

Φωτιά στην Ύδρα - Πυροτεχνήματα: Εξηγήσεις σε Εισαγγελέα δίνει το πλήρωμα του σκάφους (εικόνες)
-

Ενώποιον Εισαγγελέα στα Δικαστήρια Πειραιά οδηγούνται το μεσημέρι της Κυριακής (σημ: η αρχική ενημέρωση ανέφερε ότι η μεταγωγή τους θα γινόταν στις 9 το πρωί) τα 13 μέλη του πληρώματος της ενοικιαζόμενης θαλαμηγού «Περσεφόνη», με σημαία Μάλτας.

Οι 13 φέρονται ως υπαίτιοι για την ρίψη πυροτεχνημάτων, από τα οποία προκλήθηκε η φωτιά στην Ύδρα, το βράδυ της Παρασκευής σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι.

Σύμφωνα πλ πληροφορίες, άπαντες θα αρνηθούν τα πάντα και θα υποστηρίξουν ότι η θαλαμηγός δεν είχε καμία σχέση με την πυρκαγιά στην Ύδρα.

Η ανακοίνωση από το Πυροσβεστικό Σώμα για την διαλεύκανση της υπόθεσης αναφέρει  «Συνελήφθησαν από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας».

Υδρα φωτιά

Στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας της Πυροσβεστικής σχετικά με τη φωτιά, ζητήθηκαν από το Λιμενικό Σώμα τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.

Το σκάφος, το οποίο έχει κατασχεθεί πλέον από τις ελληνικές Αρχές, κατέπλευσε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλιαγμένη και από εκεί "οδηγήθηκε" στον Άγιο Κοσμά.

Αφού έφθασε στην μαρίνα της Βουλιαγμένης, κατέθεσαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του σκάφους. Η Πυροσβεστική αρχικά ζήτησε τη σύμβαση ενοικίασης του σκάφους και αυτό για να ξακαθαριστεί αν ο ιδιοκτήτης του γνώριζε για τα πυροτεχνήματα ή όχι. Στη συνέχεια διερευνήθηκε αν υπήρχε άδεια για τα πυροτεχνήματα, από ποιον αγοράστηκαν και πότε, αν υπήρχε άδεια για τη ρίψη τους (κάτι που αποκλείεται δεδομένων των ειδικών συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα), κλπ.


Μετά τις καταθέσεις τους θα επιληφθεί η εισαγγελική αρχή, που με βάση όσα είπαν στην Πυροσβεστική θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και με ποιες κατηγορίες. 

Το σκάφος υπέδειξε με καταγγελία του στο Λιμεναρχείο Ύδρας, κυβερνήτης παραπλέοντος πλοίου το βράδυ της Παρασκευής.

Φωτιά - Ύδρα - Σκάφος - Περσεφόνη Ι

Το τουριστικό σκάφος είχε νοικιάσει παρέα 17 αλλοδαπών παραθεριστών.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής, άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στο σκάφος για να ελέγξουν τα σωστικά μέσα και κυρίως τις φωτοβολίδες, που κατά τον νόμο υποχρεούται να έχει κάθε σκάφος στον εξοπλισμό του. Ο έλεγχος αφορούσε κυρίως το αν χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολίδες και πόσες το βράδυ της Παρασκευής.

Όταν οι επιβαίνοντες στο σκάφος αντιλήφθηκαν τι είχαν κάνει, προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και, όταν δεν τα κατάφεραν, αρκέστηκαν να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική και έφυγαν.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Στούντιο με Θέα", το πρωί της Κυριακής, ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, επανέλαβε ότι ο Δήμος θα κινηθεί αστικά κατά αυτών που προκάλεσαν τη φωτιά, ζητώντας αποζημίωση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ακόμη και για τις δαπάνες που κάνει ο δήμος για τις δυνάμεις που μένουν σε επιφυλακή για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Mε το θέμα ασχολούνται και διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων εκτενές ρεπορτάζ έχει το BBC, αναφέροντας:

«Η αιτία της πυρκαγιάς έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, η οποία ήδη μάχεται με πολλές δασικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς», αναφέρει το δημοσίευμα. Στο άρθρο σημειώνεται ότι υπήρξε επίσης καταδίκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρεται μια ανάρτηση όπου ο χρήσης γράφει: «πλούσιοι άνθρωποι με περισσότερα χρήματα παρά μυαλό».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό για δασικές πυρκαγιές από την Τρίτη και οι αρχές προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς οι ξηρές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC και συνεχίζει αναφέροντας τον θάνατο του 55χρονου εθελοντή πυροσβέστη την περιοχή στην πυρκαγιά της Ηλείας.

Φωτιά - Ύδρα

«Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι συχνές στην Ελλάδα και οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την αυξανόμενη συχνότητά τους με την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τους καύσωνες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει το BBC προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει επίσης πρόβλημα με τους εμπρηστές καθώς «τουλάχιστον 79 άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο για φονικές πυρκαγιές».

«Νωρίτερα φέτος, η Ελλάδα εισήγαγε αυστηρότερους νόμους περί εμπρηστών, με τους δράστες να αντιμετωπίζουν τώρα ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και πρόστιμα έως και 200.000 ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Η απάντηση στην Χεζμπολάχ για την Κύπρο και τις βάσεις

Κυριακή της Πεντηκοστής: Τι γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία

Φωτιές - Κυριακή: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 2 Περιφέρειες (χάρτης)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)