Πολιτική

21 Ιουνίου 2024 09:33

Ενδοοικογενειακή βία – Γλύκας: Τα νέα μέτρα Φλωρίδη αποτελούν παρέμβαση στη δικαιοσύνη (βίντεο)

Τι ανέφερε ο γνωστός δικηγόρος για την ποινική μεταχείριση του Απόστολου Λύτρα, και πώς σχολίασε την επιβολή προσωρινής κράτησης ακόμα και σε περιπτώσεις πλημμεληματικών κατηγοριών.

Ενδοοικογενειακή βία – Γλύκας: Τα νέα μέτρα Φλωρίδη αποτελούν παρέμβαση στη δικαιοσύνη (βίντεο)
-

Την εκτίμηση κάποιων νομικών κύκλων ότι η επιβολή προσωρινής κράτησης σε βάρος του γνωστού δικηγόρου και κατηγορούμενου για ενδοοικογενειακή βία Αποστόλου Λύτρα υπήρξε αποτέλεσμα διασταλτικής και υπερβολικά αυστηρής ερμηνείας του νόμου, μετέφερε την Παρασκευή 21.06 ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στην καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και τον Γιώργο Παπαδάκη.

«Η πράξη την οποία ομολόγησε ο κ. Λύτρας, αναμφίβολα έχει θορυβήσει και εμάς τους συναδέλφους του», σημείωσε ο κ. Γλύκας, «ωστόσο», συνέχισε, «νομικά εκτιμώ ότι η περίπτωση της προσωρινής κράτησης επιφυλάσσεται από το νόμο για εκείνον τον κατηγορούμενο ο οποίος παρά την απαγόρευση προσέγγισε το θύμα για να ενοχλήσει, να βρίσει, να δημιουργήσει πρόβλημα. Εδώ δεν έγινε αυτό, παρά μόνο η απώλεια σημείων ζωής για κάποιες ώρες, η οποία επηρεάζει ελαφρώς την κρίση περί κατηγορουμένου άμεσα εντοπίσιμου και άρα μη υπόπτου φυγής».

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για προσωρινή κράτηση ακόμα και σε περίπτωση κατηγορίας για πλημμεληματικές πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Γλύκας διατύπωσε την άποψη ότι η δικαστική κρίση πρέπει να είναι να ανέλεγκτη από παράγοντες της εκτελεστικής λειτουργίας, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα Φλωρίδη «ωμές παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν πολύ κακά προηγούμενα» και υπογραμμίζοντας: «Ανοίγει μία “κερκόπορτα”. Δεν μπορεί κάποιος να οδηγείται στη φυλακή για ένα πλημμέλημα. Φτάνουμε στο άλλο άκρο. Δηλαδή σε λίγο ένας λειτουργός της δικαιοσύνης θα επιβάλλει προσωρινή κράτηση σε κατηγορούμενο στον οποίο κανονικά δεν θα επέβαλλε, μόνο και μόνο υπό τον φόβο του πειθαρχικού ελέγχου».

Μιλώντας για την διωκόμενη πράξη καθαυτή, ο κ. Γλύκας είπε χαρακτηριστικά ότι κατά τη γνώμη του «ήταν μια πράξη του κ. Λύτρα κυρίως κατά του ίδιου του του εαυτού και της οικογένειάς του», και σχολίασε: «Κατακριτέα η πράξη, δε χωρεί αμφιβολία γι’ αυτό –“μάγκας” είναι αυτός που αγαπά και σέβεται τη γυναίκα του–, ο δικαστικός χαρακτηρισμός της όμως ως βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης ήταν κατά τη νομική μου εκτίμηση, εσφαλμένος».

Τέλος καλούμενος να προτείνει ποιος άλλος, πέραν των πρεμβάσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης με νέα μέτρα, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος δραστικής μείωσης του φαινομένου, ανέφερε: «Για να μειωθούν τα περιστατικά, θα πρέπει όλα τα θύματα να βγαίνουν και με θάρρος να καταγγέλλουν τους δράστες».

Ειδήσεις σήμερα

Προσφυγικά: Επεισόδια και επίθεση σε αστυνομικούς

Copa America: Ο “Μέσι” χάρισε την πρώτη νίκη στην Αργεντινή (εικόνες)

Στέιτ Ντιπάρμεντ: “Ράπισμα” στην Χεζμπολάχ για τις απειλές στην Κύπρο

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)