Κόσμος

09 Ιουνίου 2024 19:52

Ευρωεκλογές 2024 - Αποχή: Προβληματισμός και άνοδος της ακροδεξιάς

Τα πρώτα αποτελέσματα από την ψηφοφορία στην Ευρώπη θα ανακοινωθούν μετά τις 9 το βράδυ. Τι μεταφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Σαράφογλου.

Ευρωεκλογές 2024 - Αποχή: Προβληματισμός και άνοδος της ακροδεξιάς
-

Προβλητισμό προκαλεί στην Ευρώπη το μεγαλό ποσοστό αποχής και τα υψηλά ποσοστά που αναμένεται να συγκεντρώσουν τα ακροδεξιά κόμματα στις Ευρωεκλογές, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη στην Ολλανδία και αναμένεται να ολοκληρωθούν απόψε, 9 Ιουνίου.  

Ένα από τα βασικά ζητήματα φαίνεται να είναι η επόμενη μέρα της εκλογικής διαδικασίας, και το αν οι ακροδεξιές δυνάμεις θα καταφέρουν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο η ακόμα και το αν θα καταφέρουν να είναι πλειοψηφική δύναμη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ερωτηματικά περιτριγυρίζει και το ζήτημα των εδρών των λεγόμενων "αντάρτικων" κομμάτων και των συμμαχιών που αναμένεται να επιλέξουν. 

Οι Ευρωεκλογές αυτές πάντως φαίνεται να αποτελούν γυναικεία υπόθεση, αφού τόσο η παράταξη της Τζόρτζια Μελόνι, όσο και αυτή της Μαρίν Λεπέν, φαίνεται να συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά. Όπως σχολίασε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Σαράφογλου, αμφότερες έχουν αμβλύνει τον πολιτικό λόγο τους, έχουν απομακρύνει τα ακραία στοιχεία και έχουν βρει ερείσματα στην νεολαία.

Η πρώτη εκτίμηση για τα εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να υπάρξει λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Τα επίσημα αποτελέσματα θα βγουν μετά τα μεσάνυχτα. 

Γαλλία: Προηγείται η Μαρίν Λεπέν - Δύσκολα θα την πλησιάσει ο Μακρόν

Ελαφρά μειωμένη εμφανίζεται η αποχή στη Γαλλία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο.

Έως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 19,81% του εκλογικού σώματος έναντι 19,26% που ήταν η αντίστοιχη συμμετοχή το 2019. Οι ψηφοφόροι ανέρχονται στη Γαλλία σε 49,5 εκατομμύρια και εκλεγούν 81 ευρωβουλευτές. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κατώτατο όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή βρίσκεται στη Γαλλία στο 5%.

Ευρώπη - Ευρωεκλογές

Σήμερα το πρωί προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων και των ευρωψηφοδελτίων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσήλθε στην κάλπη γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδας, στην πόλη Τουκέ. Οι δημοσκοπήσεις στην Γαλλία εμφανίζουν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να προηγείται υπερβαίνοντας το 30% των ψήφων. Η παράταξη του προέδρου Μακρόν δύσκολα θα προσεγγίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 18%, ενώ λίγο πίσω εμφανίζεται να βρίσκεται το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Τέλος, και ανεξάρτητα από τις ευρωεκλογές, στη Γαλλία βρίσκεται ακόμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σήμερα το πρωί επισκέφτηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας το νεκροταφείο των περίπου 2000 Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει τις πρώτες βραδινές ώρες για τις ΗΠΑ, έχοντας πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, την μεγαλύτερη χρονικά από όλες τις διεθνείς επισκέψεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Γερμανία:  Υψηλότερη η αποχή από το 2019

Από τις 08:00 (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Γερμανία, με τη διαδικασία να εξελίσσεται έως τώρα ομαλά και τη συμμετοχή να διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή καλεί ακόμη τους πολίτες να ψηφίσουν. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 65 εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών.

Συνολικά, στις 14:00 η συμμετοχή είχε φθάσει στο 25,7%, όταν την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε φθάσει στο 29,6%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις η επιστολική ψήφος. Στο Μόναχο οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι έως τις 11:30 είχε ψηφίσει το 47,2% των εγγεγραμμένων, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ψηφίσει το 39,5%, με ενσωματωμένη και στις δύο μετρήσεις την επιστολική ψήφο. Αντιθέτως, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έως τις 11:00 είχε προσέλθει το 14,9%, ενώ το 2019 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 17%.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέστη σαφές ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων έχει πλέον μετατοπιστεί, από την πολιτική για το κλίμα, στην ασφάλεια, την οικονομία και τη μετανάστευση. Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι πρώτη δύναμη θα είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ θα δοθεί μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Εναλλακτικής για τη Γερανία (AfD). Σε περίπτωση που τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν ξεπεράσουν συνολικά το 35%, το κλίμα για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς κινδυνεύει να επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου έτους. Ειδικά τα ποσοστά των Φιλελευθέρων (FDP) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις εντός της κυβέρνησης. Σε υπαρξιακό κίνδυνο βρίσκεται κυρίως η Αριστερά, η οποία μετά την αποχώρηση της πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της, Ζάρα Βάγκενκνεχτ έχει περιοριστεί στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό κάτω του 4%.

Ιταλία: Στο 25,1% η προσέλευση των Ιταλών στις κάλπες,

Η προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά τμήματα της Ιταλίας για τις ευρωεκλογές, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, ανερχόταν σε 25,1%. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα Ιταλίας.

Ευρώπη - Ευρωεκλογές

Δεν είναι εύκολο να γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν, διότι είναι η πρώτη φορά που στη χώρα οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

Αποχή ρεκόρ στην Κροατία - Χαμηλό ποσοστό προσέλευσης και στην Σλοβενία

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η αποχή στην Κροατία όπου μέχρι τις 11:30 το πρωί, έιχε ψηφίσει μόλις το 7,69% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. 

Υψηλό ποσοστό αποχής υπήρξε και στην Σλοβενία, όπου μέχρι τις 14:00 είχε ψηφίσει μόλις το 11,8%. 

Υψηλότερα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην Ρουμανία αφού ένα 24,2% των εγγεγραμμένων είχε ψηφίσει.

Δείτε εδώ LIVE την εκλογική βραδιά στον ΑΝΤ1, πατώντας ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Σύμη - Μάικλ Μόσλεϊ: Τα σενάρια για τον θάνατο του παρουσιαστή του BBC

Φωτιά σε χωματερή στη Νεμέα

Ευρωεκλογές: Δικαστικός αντιπρόσωπος δημιούργησε προβλήματα και απομακρύνθηκε (βίντεο)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)