Πολιτισμός

04 Ιουνίου 2024 16:37 Τελευταία ενημέρωση : 04 Ιουνίου 2024 19:59

Γλυπτά του Παρθενώνα - Βρετανικό Μουσείο στον ΑΝΤ1: Κατανοούμε τα συναισθήματα των Ελλήνων, αλλά...

Το Βρετανικό Μουσείο απάντησε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, Ισαάκ Καριπίδη, σχετικά με την τουρκική θέση για το φιρμάνι του λόρδου Έλγιν, το οποίο νομιμοποιεί την αγορά των γλυπτών του Παρθενώνα.

Γλυπτά του Παρθενώνα - Βρετανικό Μουσείο στον ΑΝΤ1: Κατανοούμε τα συναισθήματα των Ελλήνων, αλλά...
-

Την τουρκική θέση σχετικά με το φιρμάνι του λόρδου Έλγιν, κλήθηκε να σχολιάσει το Βρετανικό Μουσείο.

Σε ερωτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδη, προς το Βρετανικό Μουσείο. να σχολιάσει την τουρκική θέση, εκπρόσωπος του απάντησε:

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακριά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση.

Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μία νέα σχέση με την Ελλάδα - μία ‘συνεργασία για τον Παρθενώνα’ - και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε».

Γλυπτά Παρθενώνα - Βρετανικό Μουσείο

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αμφισβήτησε ανοιχτά το "φιρμάνι", το οποίο νομιμοποιεί την αγορά των γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν κατά την 24η Σύνοδο της UNESCO.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος και επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης λαθρεμπορίας της Τουρκίας, είπε ότι, δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας μάλιστα πως, η γειτονική χώρα «ανυπομονεί να «γιορτάσει την επιστροφή των Γλυπτών» στην Ελλάδα.

Τόνισε μάλιστα πως η επιστροφή των αρχαιοτήτων θα σηματοδοτήσει την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και θα αποτελέσει το ισχυρότερο μήνυμα παγκοσμίως, προτρέποντας την χώρα μας να παραμείνει δυνατή.

Πρόκειται για δήλωση βαρύτητας, καθώς η Τουρκία είναι η διάδοχος χώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τις Αρχές της οποίας οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως συμφώνησαν στην αφαίρεση των Γλυπτών από τον Παρθενώνα, δίνοντας το σχετικό δικαίωμα στον λόρδο Έλγιν.

Ειδήσεις σήμερα:

Πήλιο: Πυροβολισμοί και βρισιές μεταξύ γειτόνων

Μπελέρης στον ΑΝΤ1: Η Αριστερά στην Ελλάδα ταυτίστηκε με την ακροδεξιά στην Αλβανία

Βόλος: Πρώην αστυνομικός απειλούσε και έβριζε τους δικαστές

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)