Οικονομία

02 Ιουνίου 2024 13:54 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουνίου 2024 14:25

Ακρίβεια – Μητσοτάκης: Οι μισθοί, το αίτημα μείωσης ΦΠΑ και η επιστολή στην Κομισιόν

Τι ανέφερε κατά τη διακαναλική του συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα ζητήματα των τιμών των προϊόντων, του πληθωρισμού και του ύψους των μισθών.

Ακρίβεια – Μητσοτάκης: Οι μισθοί, το αίτημα μείωσης ΦΠΑ και η επιστολή στην Κομισιόν
-

Στα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του την Κυριακή 02.06, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ […] Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2009 όταν μας χτύπησε η κρίση η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σχετικά με το κατά κεφαλή εισόδημα, μετά καταρρεύσαμε και τώρα πασχίζουμε να έρθουμε κοντά στην Ευρώπη. Αυτή την πολιτική την υπηρετεί η κυβέρνησή μας σταθερά από το 2009».

Τόνισε ότι αυξάνονται οι μισθοί ταυτόχρονα, και πλέον οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν περισσότερα. «Αυτή είναι και η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής. Γίνονται επενδύσεις, και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε: «Έχουμε μια πολύ πετυχημένη πολιτική στα ζητήματα εργασίας».

«Γιατί δεν θα μειώσω τον ΦΠΑ»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ υποστηρίζοντας ότι δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός και ότι αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Κάλεσε, δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν κάτι τέτοιο, να προτείνουν πώς θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, και τι φόρους θα προτείνουν για την κάλυψη αυτή. «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μειώνεται ο ΦΠΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την Ευρώπη για το θέμα της ακρίβειας, είπε ότι η επιστολή την οποία έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, την έθεσε προ των ευθυνών της ενόψει της επόμενης θητείας της. «Η κυβέρνηση τα βάζει με πολεθνικές και δεν απολαμβάνει την στήριξη τη αριστεράς. Πιστεύω ότι δεν “φοράνε όλοι τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδoς”, αλλά ότι κάποιοι επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τελικά η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές ώστε να πληρώνουμε τα προϊόντα στην ίδια τιμή, όπως αρμόζει σε μια ενιαία αγορά.

Σε ερώτηση για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε εκ νέου, ότι όσο υπάρχει ακρίβεια, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα, μέσω σειράς στοχευμένων πολιτικών. «Η ακρίβεια πράγματι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας, ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί τη μόνιμη απάντηση έναντι της ακρίβειας, ενώ εξυπηρετεί και το στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη».

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη - Πνιγμός Νικόλα: Η μητέρα ήταν στο σπίτι με το μωρό, όταν χάθηκε το αγοράκι στην θάλασσα

Κωνσταντινούπολη - Κατάρρευση πολυκατοικίας: Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια πολλοί ένοικοι (εικόνες)

Champions League - Κάρλο Αντσελότι: o “Μίδας” με τα περισσότερα τρόπαια (εικόνες) 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)