Κόσμος

01 Ιουνίου 2024 22:59

Μέση Ανατολή: Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο και η απάντηση του Ισραήλ (βίντεο)

Ποιες είναι οι τρεις φάσεις του σχεδίου ειρήνευσης που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Τι δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μέση Ανατολή: Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο και η απάντηση του Ισραήλ (βίντεο)
-

Του Νικόλα Βαφειάδη

Εντείνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν στο σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, το οποίο παρουσίασε χθες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

H ισραηλινή αντιπολίτευση έστειλε ήδη σήμα στον Νετανιάχου ότι θα τον στηρίξει αν αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο.

Με τα θερμότερα λόγια παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, επιμένοντας ότι το πρότεινε το Ισραήλ και χαρακτηρίζοντάς το ως ιστορική ευκαιρία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος: "Aυτό θέτει τις βάσεις για μια πολιτική διευθέτηση, που προβλέπει ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Ισραηλινούς, όσο και για τους Παλαιστίνιους".

Ωστόσο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Χαμάς καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων. Η Χαμάς από την πλευρά της διάκειται θετικά σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Η πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου προβλέπει:

  • την «πλήρη και ολική» κατάπαυση του πυρός,
  • την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών από όλες τις κατοικημένες περιοχές στη Γάζα και
  • την απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων

Στη δεύτερη φάση προβλέπεται

  • ο «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών» και
  • η απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων και των Ισραηλινών στρατιωτών και την επιστροφή των σορών των δολοφονηθέντων.

Και η τρίτη φάση περιλαμβάνει

  • την αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Στα παλαιστινιακά στρατόπεδα της προσφυγιάς, η ειρηνευτική πρόταση ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας.

Οι απώλειες μεταξύ των Παλαιστινίων έχουν ξεπεράσει τις 36 χιλιάδες, καθώς τα πλήγματα στη Ράφα συνεχίζονται, ενώ στη Τζαμπάλια άρχισαν να επιστρέφουν οι πρόσφυγες. Το μεγαλύτερο τίμημα του πολέμου, πληρώνουν τα παιδιά.

"Είναι ώρα να αρχίσουμε αυτή τη νέα φάση, να φέρουμε τους ομήρους στα σπίτια τους, να είναι το Ισραήλ ασφαλές και να τερματιστεί ο πόνος. Είναι ώρα να τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσει η επόμενη ημέρα", είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, υποσχέθηκε σε περίπτωση έγκρισης του ειρηνευτικού σχεδίου, πολιτική στήριξη στον Νετανιάχου, του οποίου οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί σύμμαχοι διαφωνούν με την εκεχειρία.

Ωστόσο, μια δήλωση από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού το Σάββατο ανέφερε ότι οι στόχοι του Ισραήλ — συμπεριλαμβανομένης της «καταστροφής της Χαμάς» - θα πρέπει να εκπληρωθούν προτού ξεκινήσει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ότι πληρούνται αυτοί οι όροι προτού τεθεί σε ισχύ μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού εκπληρωθούν αυτοί οι όροι δεν συνιστά σημείο εκκίνησης», ανέφερε η δήλωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές - Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρωτιά της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η 4η θέση κι η αδιευκρίνιστη ψήφος

Λιόσια - Καμένο πτώμα: “Μεταθανάτιες οι κακώσεις στη σορό”, βλέπει η ιατροδικαστική

Πάτρα: Γυμνιστής αναστάτωσε την πλαζ του Προαστίου

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)