Υγεία

01 Ιουνίου 2024 22:16

Βρετανία: Εξατομικευμένα αντικαρκινικά εμβόλια για ασθενείς στην Αγγλία

Πως λειτουργεί το εξατομικευμένο εμβόλιο το οποίο δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που νοσούν από την επάρατη νόσο.

Βρετανία: Εξατομικευμένα αντικαρκινικά εμβόλια για ασθενείς στην Αγγλία
-

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία σύντομα θα έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένα εμβόλια που θα στοχεύουν στα συγκεκριμένα κακοήθη κύτταρα κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδη αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η επάρατος νόσος.

Αφού κάποιος έχει διαγνωστεί με καρκίνο και έχει κάνει είτε εγχείρηση είτε θεραπεία λαμβάνεται δείγμα του όγκου του και του αίματος του και αποστέλλονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Αυτό με βάση τα δεδομένα κάθε ασθενούς ξεχωριστά δημιουργεί ένα εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο.  

Το εμβόλιο αυτό  «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να εντοπίζει και να σκοτώνει  πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα καρκινικά κύτταρα που παραμένουν στον οργανισμό του έτσι ώστε να μην υπάρξουν πιθανές επανεμφάνισης αλλά και μετάλλαξης.

Ήδη η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία εφαρμόζεται πιλοτικά σε τριάντα νοσοκομεία της Αγγλίας με τα πρώτα συμπεράσματα, αν και σε αρχικό στάδιο,  να είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια αυτά εφαρμόζουν την τεχνολογία mRNA η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή εμβολίου κατά του Κορωνοϊού.


Ο 55χρονος Elliot Pfebve έγινε ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία. Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη» είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ».

Μετά την αρχική θεραπεία του, οι εξετάσεις του Ελιοτ έδειξαν ότι είχε ακόμη πυρήνες καρκινικού DNA γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.


Ειδήσεις σήμερα:

Λιόσια: Θρίλερ με καμένο πτώμα σε αυλή σπιτιού - Συνελήφθη ο γιός του νεκρού

Πήλιο: Απανθρακώθηκε σε αυτοκίνητο μαζί με το σκυλί της

ΗΠΑ: Μωρό 6 εβδομάδων κατακρεουργήθηκε από το σκυλί της οικογένειας (βίντεο)


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)