Πολιτική

01 Ιουνίου 2024 10:53 Τελευταία ενημέρωση : 01 Ιουνίου 2024 14:25

Γκιούλερ για ελληνοτουρκικά: Η ειρήνη δεν έχει ηττημένους και ο πόλεμος δεν έχει νικητές

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Μιλλιέτ και έκανε έμμεση αναφορά στα ελληνοτουρκικά.

Γκιούλερ για ελληνοτουρκικά: Η ειρήνη δεν έχει ηττημένους και ο πόλεμος δεν έχει νικητές
-

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλλιέτ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ είπε για τα ελληνοτουρκικά:

«Ως Τουρκία, ενεργούμε πάντα με την ιδέα ότι «η ειρήνη δεν έχει ηττημένους και ο πόλεμος δεν έχει νικητές». Φυσικά, θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω ότι ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση, δεν θα συμβιβαζόμαστε ποτέ για τα εθνικά μας συμφέροντα και ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Υπό αυτή την έννοια, παρακολουθούμε στενά κάθε βήμα, μελέτη, προσέγγιση και δήλωση».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ο Γκιουλέρ παρευρέθηκε χθες Παρασκευή, σε τελετή αποφοίτητησης της ακαδημιας της πολεμικής αεροπορίας και δήλωση πως «προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Γαλάζια και Ουράνια Πατρίδα μας με ασυμβίβαστη αποφασιστικότητα», 

Στην ομιλία του ο Τούρκος Υπουργός είπε: «Ομοίως, παρέχουμε υποστήριξη σε αδελφικές, φιλικές και συμμαχικές χώρες κυρίως στην Κύπρο (εννοεί την κατεχόμενη Κύπρο), το Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, τη Σομαλία και πολλές άλλες περιοχές. Συμβάλλουμε στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη σε πολλές περιοχές».

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους της πολεμικής αεροπορίας, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε: «Είμαι βέβαιος ότι θα είστε περήφανοι που έχετε έναν τόσο τιμητικό τίτλο όπως να είστε πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η Ουράνιας Πατρίδας μας την έχουμε εμπιστευτεί σε σας».

Ερντογαν

Λίγες μέρες πριν σε ομιλία του στη Σμύρνη για την άσκηση Efes-2024, υπό τη διοργάνωση της 4ης Στρατιάς Αιγαίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυε ότι «καμία χώρα δεν αποτελεί στόχο της άσκησης Efes-2024. Η άσκησή μας διεξάγεται με ένα γενικό σενάριο που βασίζεται σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν τρέφει εχθρότητα προς καμία χώρα και είναι έτοιμη για διάλογο και συνεργασία με όποιον σέβεται τα συμφέροντά της.

«Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα κανενός», είχε δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος. «Ποτέ δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε το χέρι που μας απλώνεται με ειλικρίνεια να αιωρείται στον αέρα. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας μέσω του διαλόγου και των επαφών με οποιονδήποτε σέβεται τα συμφέροντα της Τουρκίας και θέλει να αναπτύξει συνεργασία μαζί μας».

 «Είμαστε μια χώρα που προσπαθεί να αναπτύσσει τις σχέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας, με μια προσέγγιση win-win. Ήμασταν στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε τις ικανότητές μας στην αμυντική βιομηχανία με φιλικές και συμμαχικές χώρες», συμπλήρωσε στη σνέχεια.

Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει πως «αν θέλετε ειρήνη, να είστε έτοιμοι για πόλεμο. Ως Τουρκία, ενεργούμε με αυτή την αντίληψη, ενώ ενισχύουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες και ικανότητες. Είμαστε με την πλευρά της ειρήνης, της ηρεμίας και της συνεργασίας, όχι της έντασης και της διαμάχης. Θέλουμε να ζούμε πλάι-πλάι με τις χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «όταν πρόκειται για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και την ασφάλεια του έθνους μας, δεν ακούμε κανέναν, δεν υποκύπτουμε σε καμία απειλή».

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Μωρό 6 εβδομάδων κατακρεουργήθηκε από το σκυλί της οικογένειας (βίντεο)

Fitch για Ελλάδα: Σε επενδυτική βαθμίδα με αναβάθμιση των προοπτικών

Τροχαίο - ΒΟΑΚ: Νεκρός οδηγός μηχανής

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)