Κόσμος

29 Μαΐου 2024 10:24

Κωνσταντινούπολη: Η επέτειος της Άλωσης, ο Μπαχτσελί και η ενόχληση για την Αγία Σοφία

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Κωνσταντινούπολη: Η επέτειος της Άλωσης, ο Μπαχτσελί και η ενόχληση για την Αγία Σοφία
-

Στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την 571η επέτειο από την αποφράδα ημέρα για την βυζαντινή αυτοκρατορία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για "μέτωπο κατοχικών δυνάμεων" που ενοχλήθηκε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι "η Κωνσταντινούπολη απελευθερώθηκε από τις αλυσίδες της πριν από 571 χρόνια. Η Κωνσταντινούπολη επανενώθηκε με το αγαπημένο της τουρκικό έθνος πριν από 571 χρόνια" και υποστήριξε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι "το πρώτο κέντρο της τουρκικής παγκόσμιας κυριαρχίας".

Ο αρχηγός των Τούρκων εθνικιστών είπε ακόμη ότι "οι κατακτήσεις είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας του τουρκικού έθνους και θα παραμείνουν τέτοιοι", τονίζοντας πως "δεν θα γίνει ανεκτό να αποσυνδεθεί η κληρονομιά των κατακτήσεών μας από τις ρίζες και την ταυτότητά τους".

Ακόμη, επεσήμανε ότι "Η Κωνσταντινούπολη θα προστατευθεί οπωσδήποτε από τα υποχείρια των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, που καταστρώνουν μυστικά σχέδια και σχεδιάζουν να επαναφέρουν την κατάλληλη στιγμή, ως μαύρα σύννεφα πάνω από την Κωνσταντινούπολη, το βυζαντινό φάντασμα και τις βυζαντινές φιλοδοξίες. Θα συνεχίσουμε, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, να είμαστε ενοχλητικοί απέναντι στο μέτωπο κατοχής, το οποίο έχει χάσει τον ύπνο του όχι μόνο από την Άλωση, αλλά και με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και θα συνεχίσουμε να ματαιώνουμε τις φιλοδοξίες τους".

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, στα βασικότερα σημεία της ομιλίας του, ο Ντ. Μπαχτσελί ανέφερε:

  • Το πρώτο στάδιο και το πρώτο κέντρο της τουρκικής παγκόσμιας κυριαρχίας είναι η Κωνσταντινούπολη.
  • Το Βυζάντιο, το προπύργιο της τυραννίας, της καταπίεσης και του βασανισμού, κατέρρευσε χάρη στην ευφυΐα και την ανδρεία του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, των σοφών στρατηλατών και των ηρωικών στρατιωτών.
  • Όπως ακριβώς τα ιστορικά μας αντικείμενα αποτελούν τους τίτλους ιδιοκτησίας του τουρκικού έθνους, έτσι και οι κατακτήσεις μας είναι και θα παραμείνουν τέτοιες.
  • Τα κειμήλια των κατακτήσεών μας δεν θα χαθούν και δεν θα αποκοπούν από τις ρίζες και την ταυτότητά τους.
  • Η Κωνσταντινούπολη θα προστατευτεί σίγουρα από εκείνους που σαν πιόνια των εσωτερικών και εξωτερικών επιχειρήσεων, προσπαθούν να αναβιώσουν σαν μαύρα σύννεφα το βυζαντινό φάντασμα και τις βυζαντινές φιλοδοξίες. Αυτοί που σχεδιάζουν μυστικά σχέδια και πάντα ψάχνουν την κατάλληλη στιγμή δεν θα καταφέρουν να την υποτάξουν».
  • «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και πίστη να διαταράσσουμε το εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο της κατοχής, το οποίο έχει χάσει τον ύπνο του όχι μόνο λόγω της κατάκτησης, αλλά και από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και να αφήσουμε τις φιλοδοξίες τους να παραμείνουν μόνο στα λόγια.
  • Πριν από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, το άγαλμα του Ιουστινιανού, που ιππεύει ένα άλογο και βρίσκεται πάνω σε μία στήλη μπροστά από την Αγία Σοφία, κρατούσε μια κόκκινη σφαίρα στο ένα χέρι, και αυτός ήταν ο στόχος: Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος και η παγκόσμια κυριαρχία.
  • Σύμφωνα με τους τουρκο-ισλαμιστές στοχαστές του 13ου αιώνα, το δεξί χέρι αυτού του αγάλματος ήταν στον αέρα, κάνοντας ένα νεύμα στους ανθρώπους να έρθουν στην Κωνσταντινούπολη. Στο αριστερό του χέρι βρισκόταν μια μεταλλική σφαίρα, η οποία θεωρούνταν φυλαχτό αποτροπής της εισβολής των εχθρών στην πόλη.
  • Τον 14ο αιώνα, η πτώση του αγάλματος και της σφαίρας θεωρήθηκε σημάδι της τουρκικής κατάκτησης και της πτώσης του Βυζαντίου».
  • Δόξα τον Αλλάχ, η βυζαντινή παρωδία ανατράπηκε και έγινε πρόδηλη η επιτυχία του τουρκικού έθνους, που άφησε το στίγμα του στην ιστορία.
  • Η Κωνσταντινούπολη ήταν για μας η Κόκκινη Μηλιά και τα όνειρα αιώνων έγιναν πραγματικότητα πριν από 571 χρόνια.
  • Όπως φώναζαν οι γενίτσαροι κατά τη διάρκεια των ασκήσεών τους, θα ρίχνουμε σφαίρες στο κατάστρωμα, θα κλέβουμε σπαθιά στην τσόχα, και, Αλλάχ επιτρέποντος, θα φτάσουμε μέχρι την Κόκκινη Μηλιά. Σίγουρα θα φτάσουμε εκεί χωρίς να σταματήσουμε, ακόμη και μετά από πολλές ηρωικές πράξεις.
12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)